Emoticoanele, de la Codul Morse pana la… Facebook

Scris de

EmoticonsDaca ati crezut ca utilizarea prescurtarilor ce reprezinta emotii apartine de domeniul secolului 21, aflati ca va inselati. Istoria fetelor zambitoare, a inimioarelor si a xoxo-urilor dateaza inca din secolul 19!

Cum a inceput?

Prima mentionare a folosirii unor prescurtari pentru a exprima emotii si mesaje a avut loc in aprilie 1857, in National Telegraphic Review and Operators Guide, unde numarul 73 era reprezentant pentru “love and kisses”, sau “iubire si sarutari”. Cu alte cuvinte, echivalentul de astazi al “<3” sau “:*” ori “:-*”. Desigur, intrucat respectivul mesaj nu era potrivit chiar in orice situatie (la urma urmelor, nu puteai trimite pupaturi unui general de armata), a fost mai tarziu inlocuit cu mult mai formalul “best regards” sau “toate cele bune”.

Abraham Lincoln a facut cu ochiul multimii in 1862, in discursul sau. Bine, nu chiar.

Bryan Benilous a descoperit ca respectivul discurs continea emoticonul “;)”, folosit astazi sub aceasta forma sau “;-)”. Desigur, exista discutii cu privire la autenticitate sau, cu alte cuvinte, daca este doar o greseala de scriere, un emoticon sau o punctuatie intentionata.

In tipografie si nasterea “smiley”-ului galben

Emoticoanele din tipografie au fost introduse in 1881 de revista satirica Puck din SUA. Emoticoane In 1912, jurnalistul Ambrose Bierce a propus “o imbunatatire in punctuatie – snigger point, \___/! Sau gura zambareata, pentru a reprezenta un ras. Se va folosi impreuna cu semnul de exclamare pentru fiecare fraza ironica”.

Desigur, in zilele noastre, avem multe emoticoane diferite pentru emotiile mentionate de Bierce. “:-)” sau “:)” pentru un simplu zambet, “:D” sau “:-D” pentru a ranji cu toti dintii, “:))” sau “:-))” pentru un ras si vestitul “=))” pentru un ras de te rostogolesti pe jos si cureti si podelele in acelasi timp.
Emoticoanele deja au devenit uzuale in fandomurile sci-fi din 1940.
Smiley-ul galben, cu doi ochi si o gura, a luat nastere in 1963, iar creatorul sau a fost artistul freelance Harvey Ball.
Primul emoticon
Dar smiley-ul nu a fost creat cu scopul pentru care il folosim astazi, ci a fost o cerere a unei companii de asigurari, ca parte a unei campanii ce avea ca scop imbunatatirea moralului angajatilor. Cine ar fi crezut atunci ca smiley-ul avea sa devina baza tuturor emoticoanelor pe care le avem astazi?

Emoticoanele in Japonia

Pentru a intelege emoticoanele standard, gen “:(“ sau “;))”, ar trebui sa ne inclinam capul intr-o parte, cel putin teoretic. In cazul emoticoanelor nipone, acestea pot fi intelese fara a ne testa flexibilitatea gatului. Stilul a aparut in ASCII NET-ul japonez, in 1986. Emoticoane similare acestora erau folosite de Byte Information Exchange (BIX) cam in aceeasi perioada.

Emoticoane

Emoticoanele din Japonia au formatul standard similar cu (*_*), unde asteriscurile reprezinta ochii, linia gura iar parantezele conturul fetei, acestea din urma putand chiar sa lipseasca. Intocmai ca si in cazul emoticoanelor standard, sute de variatii au aparut cu timpul.

In zilele noastre, peste tot

Cei care folosesc emoticoanele in zilele de astazi aproape ca nici nu realizeaza cand o fac. Dar intrucat vorbim despre conversatii ce au loc in spatial virtual si nu fata in fata iar emotiile nu pot fi vazute, trebuie sa recunoastem ca emoticoanele sunt extreme de folositoare.

Cine ar fi crezut ca vor lua nastere zeci, sute, chiar mii de emoticoane, folosite in spatiul virtual si nu numai, totul pornind de la o singura mutra zambareata menita sa invesealsca ziua angajatilor?
In ziua de astazi, avem nu doar fete galbene, ci emoticoane in diferite alte forme: inimi ( <3, (L), (H) ), stele (*), ursuleti si asa mai departe sau care, pe langa fata, au si alte “adaosuri”, cum ar fi maini (;)) / >:D< ).

Ascunse sau nu?

EmoticoaneDesigur, nu toate emoticoanele sunt la indemana noastra. Probabil ca stiti deja ca atat pe Facebook cat si pe Yahoo, MSN sau Skype, exista seturi de emoticoane deja utilizabile.

In cazul Facebook, acestea au fost introduse in 2008 si pot fi folosite in cadrul Facebook Chat. Ca si in cazul altor programe de chat, Facebook are emoticoanele de baza, insa are si cateva emoticoane speciale, cum ar fi un pinguin ( <(“) ) sau un rechin ( (^^^) ).
Insa probabil ca nu toata lumea stie ca Yahoo are anumite emoticoane ascunse, iar MSN permite chiar folosirea emoticoanelor personale, pe cand cele de pe Facebook nici macar nu sunt afisate. Dar, desigur, cu putine cautari pe Google, toate emoticoanele pot fi descoperite cu usurinta.

In concluzie, trebuie sa recunoastem ca fara emoticoane, chat-urile noastre ar parea lipsite de culoare si, mai mult, daca nu am avea smiley-urile sa ne ajute sa ne exprimam sentimentele, mesajele noastre ar putea chiar sa fie intelese gresit.

Emoticons

Sursa: Renne
Sursa foto: FBemoticons

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. Costin says:

    Acum poti folosi emoticoane si telefonul mobil:
    http://www.appnews.ro/wp/2013/02/cum-folosim-emoticoanele/

  2. Cristian Avramescu says:

    Doresc să ştiu cum pot posta câteva emoticoane simple pe facebook, aşa cum pot de pe un telefon mobil obişnuit (nu smartphone). Este vreo opţiune sau vreun tutorial care ajută?

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.