IBM calca pe urmele lui Hancu

Scris de

Profesorul Hancu si-a gasit un competitor pe masura in prezicerea cutremurelor si a altor dezastre naturale: behemothul tehnologiei IBM.

Nu, nu e vorba de nimic de genul “atomului plutitor de fier”, ci de ceva mult mai stiintific. Sisteme de prevenire a dezastrelor mai exista pe lume, dar cel al IBM face mult mai mult: prezice locul in care undele de soc de la un cutremur vor forma un tsunami, dar si locul unde un seism a inceput, cat a durat, cat de intens a fost, care a fost frecventa miscarii si multe altele.

Tehnologia foloseste senzori de vibratie, aflati in hardurile unui computer, care analizezea rapid informatiile si le transmit pe o retea de mare viteza la un centru de procesare. Aici datele sunt analizate inca o data, evenimentele sunt clasificate si sunt imbogatite pe masura ce se intampla in timp real.

Softul sistemului este atat de precis incat poti “face zoom” pe ce efecte are un cutremur asupra unei cladiri specifice realizate din diverse materiale. O data cunoscute aceste date, IBM poate spune cum vor reactiona alte cladiri asemanatoare.

Nu se stie daca si cand IBM va pune in vanzare sistemul, asa ca “mamele omida” isi pot vedea linistite in cristale mai departe.

Sursa: Fast Company
Sursa foto: Fast Company

Etichete: , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.