Japonezii au oprit vanatoarea anuala de balene dupa ce au fost urmariti de protestatari

Scris de

Japonia a suspendat pentru moment vanatoarea anuala de balene din Antarctica, dupa ce un grup de protestatari a urmarit nava-mama.

Incercari repetate ale organizatiei de mediu Sea Shepherd Conservation Society de a intrerupe vanatoarea au cauzat nemultumiri in Japonia, una dintre ultimele trei tari care mai vaneaza balene in prezent, practica considerata o importanta traditie culturala de catre guvernul nipon.

Un oficial al Agentiilor de Pescuit din Japonia a declarat ca siguranta este o prioritate, motiv pentru care vanatul in scop stiintific este oprit deocamdata. Exista posibilitatea ca flota sa fie retrasa mai devreme, avand in vedere cele intamplate si faptul ca planurile nu au decurs asa cum ar fi trebuit. Echipajul este format din aproximativ 180 de oameni si patru vase, ce si-au propus colectarea a 850 de mamifere din apele Antarcticii in acest sezon, care este programat sa se incheie in martie.

Reprezentanti ai organizatiei de mediu nu au fost disponibili momentan pentru a face comentarii privind acest subiect, insa exista un adevarat istoric in ceea ce priveste confruntarile de acest gen. Un activist a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare de catre instantele de judecata nipone in iulie pentru ca s-a urcat la bordul unei nave japoneze de vanatoare, dupa ce una dintre navele grupului activist s-a scunfundat in urma coliziunii cu nava de vanatoare.

Japonia a introdus vanatul de balene in scop stiintific pentru a evita interdictia internationala din 1986 privind vanatoarea de balene, argumentand ca are dreptul de a supraveghea impactul acestora asupra industriei de pescuit.

Japonia a omorat anul trecut 506 exemplare, cu mult mai putin fata de numarul planificat initial, de 850. Tot anul trecut, Australia a depus o plangere impotriva Japoniei la curtea suprema de la Haga pentru a inceta vanatoarea stiintifica din ocean, insa decizia va fi pronuntata cel mai devreme in 2013.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.