Iranul trimite doua nave de razboi in Siria, provocand Israelul

Scris de

Doua nave de razboi iraniene sunt in ruta spre Canalul Suez pentru a ajunge in Siria, a declarat Avigdor Lieberman, ministrul israelian de externe.
Statul evreu a caracterizat acest act drept o “provocare” pe care nu o poate ignora, scrie Wall Street Journal.

Ziarul israelian Yediot Ahronot a identificat cele doua nave drept fregate MK-5, plus o nava de aproviozionare, potrivit unor oficiali responsabili de securitate. Ziarul mai spune ca Israelul e ingrijorat ca Iranul planuieste mentinerea de nave in Marea Mediterana, Marea Rosie si Golful Aden. Nicio nava iraniana nu a trecut prin Canalul Suez de la instaurarea republicii islamice in acest stat in 1979, cauzand frictiuni intre Egipt si Iran.

Planul iranian descris Avigdor Lieberman prezinta trecerea celor doua nave pe langa coasta israeliana. Desi aceasta nu pune vreun pericol semnificativ pentru Israel, Lieberman a spus ca o asemenea intalnire apropiata intre fortele celor doua tari n-a mai avut loc de mult.

Israelienii cred ca increderea iranienilor in ei insisi creste zi de zi o data cu demisia presedintelui Hosni Mubarak din Egipt. Iranul are acum cale libera impreuna cu Arabia Saudita pentru a deveni putere regionala dupa ce Egiptul, cel mai mare stat arab, a ramas fara conducere si in haos politic.
Siria este un dusman traditional al Israelului si aliat al Iranului. Programul nuclear iranian este vazut de Israel drept un pericol la adresa existentei sale. De aceea, statul-evreu a dezvoltat impreuna cu SUA si Siemens viermele informatic Stuxnet care sa distruga centrifugile iraniene. Acestea se invart singure in gol desi softurile arata ca totul e in regula. Totusi, viermele nu poate decat sa amane programul nuclear iranian nu sa-l distruga de tot.

Sursa: Wall Street Journal
Sursa foto: uskowioniran.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Grammar commie says:

    Unde esti tu, Grammar Nazi? Ai de lucru serios aici.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.