La 20 de ani, Hubble e ca vinul vechi

Scris de

Telescopul Hubble si-a serbat ieri cea de-a 20-a aniversare a lansarii sale. Ocazie numai buna sa va prezentam cele mai importante 10 descoperiri realizate cu ajutorul sau, top realizat de Space.com.

10- Materia invizibila. Numita in engleza “dark matter”, materia intunecata isi reveleaza existenta prin gravitatia pe care o exercita. Per total, aceasta constituie 23% din univers, fiind mai multa chiar decat materia vizibila. Prin analiza distorsiunilor gravitationale a luminii venite de la galaxiile foarte indepartate, Hubble a facut o harta 3D a Universului.

9- Lunile lui Pluto. Hubble a descoperit doi noi sateliti ai lui Pluto, numiti Nix si Hydra. In plus a ajutat la cantarirea masei lui Eris, un corp mai indepartat decat Pluto si care este cu 27% mai mare decat acesta. Descoperirea a dus la retrogradarea Pluto de la stadiul de planeta.

8- Discuri protoplanetare. In regiunile universului unde se gasesc “fabrici” de planete, Hubble a gasit discuri protoplanetare formate din gaz si praf. Una din aceste regiuni este Nebuloasa Orion.

7- Explozii de unde gamma. Acestea sunt cele mai puternice explozii din Univers eliberand in cateva secunde mai multa energie decat Soarele nostru in 10 miliarde de ani. Apar cel mai des in galaxiile care au putine elemente mai grele decat heliul.

6- Ciocnirea cometei Shoemaker-Levy de Jupiter. Un argument in plus pentru teoria disparitiei dinozaurilor prin ciocnirea unui asteroid. Cometa a fost aspirata in campul gravitational al gigantului gazos in 1994, unde s-a spart in 21 de fragmente care au cazut pe planeta. Unul dintre acestea a lasat in urma impactului o pata de 12.000 de kilometri diametru, cam de marimea Pamantului. Forta exploziilor: 6.000 de gigatone de TNT.

5- Energia intunecata. Vine la pachet cu materia invizibila. Prin determinarea ratei cu care Universul se extinde putem determina exact momentul Big Bang-ului. Dar s-a ajuns la o problema mai profunda: misterul vitezei de expansiune, care nu e nici constanta si nici nu incetineste. Ba chiar accelereaza. Ceea ce inseamna ca ceva o impulsioneaza. Energia intunecata face 74% din cupul masa-energie din tot universul.

4- Gaurile negre. Hubble a gasit ca exista super-gauri negre masive. Acestea se afla de obicei in centrul galaxiilor cu multe stele in centrul lor.

3- Lumile extraterestre. Peste 400 de planete extrasolare au fost gasite pana acum de catre telescoapele de la sol. Totusi, Hubble a putut determina compzitia atmosferei la una dintre acestea.

2- Inceputul timpului. Inainte de Hubble era incert cand s-a nascut totul ceea ce a dus cateodata la paradoxuri unde te apuca rasul, cum ar fi gasirea de stele mai batrane decat universul. Hubble a gasit ca momentul zero al Timpului, Spatiului si tuturor celor care exista in forma vazuta sau nu este in jur de 13,75 de miliarde de ani in urma.

1- Hubble continua munca. Cel mai important e ca telescopul continua munca titanica de rezolvare a misterelor universului.

Sa ne traiesti, coane’ Hubble!

Sursa: Space.com
Sursa foto: NASA

Etichete: , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.