Lillian Bassman, un nume de referinta al fotografiei de moda

Scris de

Lillian_Bassman1La varsta de 93 de ani, artista Lillian Bassman se afla intr-o perioada de reinflorire a carierei sale fotografice. Dupa 20 de ani de absenta, artista a revenit cu instantanee la fel de spectaculoase, pline de viata si mister in acelasi timp. Realitatea surprinsa de camera pare sa depaseasca limitele fizice ale fotografiei si te astepti in orice moment sa vezi modelul ca se misca.

Considerata una dintre cei mai buni artisti de moda ai secolului 20, Lillian Bassman s-a intors la pasiunea ei, demonstrand ca talentul nu se pierde in timp. A publicat deja un album de fotografie si are expozitii in toata lumea.

Provenita din parinti evrei, imigranti de origine rusa, Lillian a urmat Lillian_Bassman2cursurile de design ale renumitului Alexey Brodovitch. Mai apoi, s-a inscris intr-un program de internship ca asistenta la revista Harper’s Bazaar, pentru ca ulterior sa devina director de creatie. In urma studiului asupra unor capodopere de arta din diferite perioade, Lillian a inceput sa isi transpuna viziunile in fotografii.

Feminitatea i-a folosit ca sursa de inspiratie si n-a fost mult pana si-a dat seama ca talentul ei sta in a surprinde cele mai bune unghiuri si contraste ale creatiilor de moda.

Fotomodelul ei preferat a fost Barbara Mullen, cu care a si legat o prietenie de invidiat. Aceasta apare in numeroase colectii de poze, imbracand creatii ale celor mai cunoscuti designeri. Cand nu si-a mai putut considera munca o arta, Lillian Bassman si-a distrus albume intregi de fotografii si in jurul anilor ’70 s-a retras.

Lillian_Bassman3A revenit dupa 20 de ani, dupa ce intamplator o pictorita care locuia cu chirie in casa artistei a gasit un teanc de negative. Acum, Lillian nu mai sta ore intregi in camera obscura pentru a modifica lumini si umbre in fotografii, ci foloseste noua tehnologie a Photoshop-ului. Ba chiar interactioneaza si cu fanii ei pe Facebook.

Lillian si-a intalnit iubirea vietii la varsta de doar noua ani, Paul fiind baiatul familiei unde mama sa lucra ca menajera. Ulterior, acesta a devenit si el un renumit fotograf pentru Harper’s Bazaar si Vogue. Cei doi s-au casatorit in 1935, iar sotul a decedat in 2009. I-au ramas cei doi copii, Eric si Lizzie, care au calcat pe urmele parintilor si au urmat o cariera in lumea fotografiei si a revistelor.

Multi dintre cei care inca apeleaza la munca lui Lillian Bassman sunt impresionati de ceea ce se ascunde in spatele unei simple ilustratii alb-negru. E pura poezie.

Sursa: Los Angeles Times
Sursa foto: Los Angeles Times

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.