Microsoft asista Rusia in represiunile asupra disidentilor

Scris de

Gigantul software a dat o acoperire legala pentru tacticile guvernului rus impotriva disidentilor.
Despotii folosesc legea pentru a represa proprii cetateni. Legile pot fi rele de cand sunt scrise sau pot fi folosite pentru a pedepsi selectiv pe cei “care trebuie”.

Asa incepe un articol din Salon.com, legat de ultimele tactici ale autoritatilor ruse. Sursa respectiva citeaza un articol din New York Times, unde se prezinta cum rusii folosesc o lege impotriva incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala pentru a vana vocile rebele.
Si mai grav, Microsoft este complice in aceasta campanie, potrivit surselor citate.

Zeci de raiduri au fost facute pe intreg teritoriul Rusiei impotriva grupurilor pentru libertate sau a ziarelor opozitiei in ultimii ani. Oficialii privind securitatea spun ca actiunile reflecta ingrijorarile in privinta pirateriei, care e larg raspandita in Rusia. Totusi, rar au avut loc raiduri la grupurile pro-guvernamentale sau in presa care le sustine.
In toate aceste actiuni intinate politic, avocati ai Microsoft insusi au aparat actiunile politiei. In interviurile date, acestia au descris compania drept o victima si au argumentat ca grupurile criminale ar trebui trimise in justitie.

Protestatarii anti-Putin, cercetati

Un astfel de exemplu este Baikal Enviromental Wave, din Irkutsk, o organizatie care apara mediul. Ei au cumparat softuri originale cu licente Microsoft dar compania nu i-a ajutat impotriva autoritatilor. Dupa ce calculatoarele lor au fost confiscate stickerele care aratau conformitatea cu originalul au disparut. Cele 12 computere au fost saltate, site-ul sau a fost inchis iar finantele grupului au ajuns in deriva.
Grupul a organizat actiuni impotriva premierului Vladimir Putin care vrea sa redeschida o fabrica de hartie de langa Lacul Baikal, si care anterior poluase zona. Baikal Enviromental Wave a trimis copii dupa facturi si alte documente prin care aratau ca au cumparat legal softul. Dar Microsoft nu le-a confirmat autenticitatea.

A urmat binecunoscutul bla-bla piaristic, cum ca Microsoft va analiza situatia si daca e cazul va indica echipei sale din Rusia cum sa actioneze. “Sa credeti asta doar cand o sa vedeti!”, noteaza publicatia. Argumentul companiei lui Steve Ballmer este ca societatea nu a initiat actiunile si ca au luat parte la ele doar pentru ca legea ii obliga.

Doua ziare amutite

In orasul Samara, autoritatile au confiscat calculatoarele a doua ziare de opozitie cu ajutorul unui avocat rus. “Fara participarea Microsoft, aceste cazuri impotriva aparatorilor drepturilor omului si jurnalistilor pur si simplu nu s-ar fi putut intampla”, spune Sergey Kurt-Adzhiyev, editorul ziarelor.
In mai 2007, cand Putin era presedinte si trebuia sa primeasca la Samara liderii celor mai importante state europene, politia a incercat sa blocheze organizarea de proteste prin confiscarea calculatoarelor de la mai multe organizatii, inclusiv Golos, un grup care monitoriza rezultatele alegerilor. Ba in plus si pe cele ale editiei locale ale Novaya Gazeta, cel mai influent ziar de opozitie al tarii. Anul trecut au confiscat si calculatoarele de la Samarskaya Gazeta. Conform dosarului, politia a cercetat totul pe baza plangerii unui om care n-a calcat niciodata in redactia ziarului astfel incat sa observe folosirea de softuri piratate.

Trimisa nevinovata “la mititica”

In sud-vestul Rusiei, ministrul de Interne a declarat intr-un document oficial ca activitatile au inceput “pe baza unei cereri a Microsoft.” Victima a fost Anastasia Denisova , o activista pentru drepturile imigrantilor. Ea spune ca reprezentanti ai Microsoft au fost agresivi, venind la procese chiar si cand nu au fost citati. Dupa cateva luni de inchisoare, Denisova a fost eliberata in luna mai a acestui an iar acuzatiile retrase.

The Moscow Helsinki Group, un grup care apare drepturile omului a trimis o scrisoare catre Microsoft in acest an acuzand compania ca a fost complice “in persecutia activistilor societatii civile”.
Liderii ONG-urilor spun ca Microsoft nu a vrut sa-si pericliteze afacerile in Rusia.
In mod tipic, companiile IT sunt obediente fata de guvernele statelor lumii care ajung la diverse forme de represie. Cum ar fi cazul Yahoo China, unde un disidend a ajuns sa faca inchisoare.
In China, Microsoft s-a supus regulilor privind cenzura oficiala, in vreme ce Google a preferat sa se retraga decat sa mai filtreze politic rezultatele.

Acum doi ani, Business Week a prezentat o lista lunga de companii americane care cred ca regulile autoritare fac bine pentru piete.

Sursa: New York Times
Sursa foto: paulitics.files.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.