Noi vrem pamant: o noua planeta!

Scris de

Umanitatea foloseste resursele intr-un asemenea ritm incat e nevoie de o noua planeta pentru a satisface cererea de teren agricol pentru cultivarea recolte si cresterea animalelor, potrivit organizatiei World Wide Fund.

Omenirea avea nevoie de 18,2 miliarde de hectare de teren in 2008 in conditiile in care exista doar 12 miliarde de teren, scrie organizatia care militeaza pentru protectia mediului in raportul sau bienal, Living Planet. Circa 55% din terenul necesar a fost padure, care absorbea emisiile de dioxid de carbon. De asemenea, Terra are nevoie de un an si jumatate pentru a regenera resursele utilizate anual de catre oamenii.

“Traim ca si cum am avea o extra planeta la dispozitie”, scrie in raport directorul general Jim Leape. “Folosim cu 50% mai multe resurse decat Pamantul poate furniza si daca nu schimbam cursul, cifra va creste foarte repede. Pana in 2030, doua planete nu vor fi indeajuns”, mai arata el.

Documentul face apel ca Pamantul sa isi reduca gunoiul produs, ca si mancarea folosita, energia si apa, pentru a ajunge mai sustenabil. Raportul a aparut in conditiile in care la Rio de Janeiro va avea luna viitoare o intalnire a ONU unde liderii din intreaga lume vor dezbate modalitatea de eradicare a saraciei si de oprire a degradarii mediului.

O persoana medie are nevoie de 2,7 hectare globale, sau teren productiv biologic, pentru a produce resursele consumate in 2008, an in care erau disponibile cele mai recente date.
Desigur, exista variatii intre state: in Qatar sunt nevoie de 12 hectare, fata de mai putin de un hectar in teritoriile palestiniene. Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Danemarca si SUA urmeaza Qatarul in clasament, luand ca masura consumatorii de resurse cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor.

Studiul a mai gasit ca 28% din biodiversitatea Terrei s-a pierdut intre 1970 si 2008. Raportul masoara abundendenta a 2.688 specii in diverse parti ale lumii iar rezultatele arata ca biodiversitatea a scazut la tropice cu 61% dar a crescut in regiunile temperate cu 31%.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: teoti.co.uk

Etichete: , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.