Rusii incearca accesul la tehnologia Saab pe usa din dos

Scris de

saabProducatorul auto olandez de masini de super-viteza Spyker doreste sa depuna o oferta de ultima ora pentru achizitia constructorului suedez Saab, aflat in proprietatea americanilor de la General Motors.

Intrebat de Reuters daca pregateste o oferta de ultim moment, directorul executiv  Victor Muller a spus: “sigur”.  “Suntem increzatori ca vom pune o oferta acceptabila”, a completat el.

Intre timp, Spyker a revizuit de cateva ori oferta pentru Saab pentru a intruni conditiile GM despre sursa finantarii afacerii.

Atractia brandului

“Valoarea brandului este probabil mai mare decat valoarea de piata a companiei”, spune Michael Tyndall, analist auto la Nomura International. “Tehnologiile apartin predominant GM”. Luna trecuta, Muller, directorul Spyker preciza ca daca oferta sa va reusi, cele doua companii vor opera ca surori. Mai exact, Spyker va beneficia de resursele tehnice ale Saab si de reteaua de distributie, in timp ce Spyker va aduce indemanarile sale antreprenoriale.

Surpriza vine din faptul ca magnatul rus Vladimir Antonov detine 30% din Spyker, in timp ce Abu Dhabi Mubadala Development Company detine si ea 23 de procente si are ambitii de creare a unui centru de tehnologie avansata in Abu Dhabi.

Tentative repetate in 2009

Nu este prima oara cand Rusia doreste obtinerea de tehnologie occidentala pentru a-si re-energiza industria sa locala. In prima parte a lui 2009, banca de stat Sberbank si canadiano-austriecii de la Magna, au dorit sa cumpere Opel de la acelasi GM. Sberbank urma sa detina 30% iar Magna 20%. Dar afacerea a cazut deoarece GM nu dorea ca tehnologiile sale sa cada in mana celor neautorizati. Asta dupa ce presa a raportat ca GAZ, companie detinuta de oligarhul Oleg Deripaska, ar fi urmat sa produca si ea masini Opel.

In urma intalnirilor directe cu politicieni din statele cu care Rusia are bune relatii, Italia si Franta, premierul rus Vladimir Putin a obtinut si alte promisiuni pentru sectorul auto rus. Astfel, Fiat ar putea produce in Rusia modele Chrysler, companie din care detine 33%, iar Renault se va implica in AvtoVAZ impreuna cu statul rus, pentru a salva compania.

Sanse mici, sperante mari

Analistii nu dau mari sanse ofertei Spyker, societate care n-a realizat niciodata profit. Spyker nu va putea sa convinga bancile sa-i acorde finantare. In schimb, sindicalistii de la IF Mettal spun ca exista “toate sansele” unui rezultat pozitiv pentru Saab.

Sursa: Renne.ro
Sursa foto: luxury-gadgets.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.