Silvio Berlusconi si-a luat tainul din afacerile energetice cu Rusia

Scris de

Premierul italian Silvio Berlusconi, 74 de ani, a facut un profitat frumos din imensele tranzactii energetice pe care Italia le-a convenit cu Rusia, au raportat diplomatii americani de la Roma in telegramele trimise la Washington.

Raportul oficial arata ca Berlusconi si prietenii sai apropiati au facut bani din tranzactiile de miliarde de euro parafate de Berlusconi si Vladimir Putin. Ambasadorul georgian la Roma le-ar fi spus americanilor ca “Putin a promis lui Berlusconi un procent din profiturile obtinute de orice conducta dezvoltata de Gazprom in coordonare cu conglomeratul italian ENI”. Statul italian detine 36% din aceasta.
Gazprom dezvolta cu ENI gazoductul South Stream. Anul trecut in decembrie, la vizita presedintelui Dmitry Medvedev la Roma, Rusia a semnat cu Italia 19 contracte de cooperare, de la energie la domeniul auto.

Profit pe lesul Yukos

Eni mai deruleaza si o multime de proiecte comune cu Gapzrom in Rusia. Ba mai mult, actionarii fostului colos Yukos au acuzat Eni si Enel de “spalare de active”.

Dupa descompunerea Yukos, cele doua companii au cumparat diverse parti ale gigantului petrolier, dupa care le-a vandut apoi tot catre Gazprom. Enel este controlata tot de stat.
Astfel, Yukos detinea 20% din actiunile Sibneft. Aceasta era compania oligarhului Roman Abramovich. Dar acesta a vandut cota sa de 80% catre Gazprom in 2005 pentru 13,1 miliarde de dolari si firma a fost redenumita Gazprom Neft. Cei 20% au fost preluati exact de Eni la o licitatie internationala. Ulterior au fost vanduti in 2009 catre Gazprom pentru 4,2 miliarde de dolari.

Alte active importante ale Yukos erau societatile Arcticgas si Urengoil. Italienii de la Eni si Enel le cumparasera in 2007 prin Severenergia, o societate mixta. Eni detinea la 60% din aceasta iar Enel 40%. In septembrie 2009, Gazprom a cumparat a 51% din Severenergia pentru 1,6 miliarde de dolari. Compania mixta Eni-Enel are in continuare restul de 49%.

Cea mai mare parte a Yukos a fost preluata de compania petroliera de stat Rosneft, care a ajuns cel mai mare producator rus.

Politicienii-fantoma

In cultivarea legaturilor cu Putin, premierul italian a ignorat total ministerul sau de Externe si ambasada italiana de la Moscova. Dar s-a bazat, in schimb, pe Valentino Valentini, un parlamentar din umbra care calatoreste in Rusia de cateva ori pe luna. Americanii au fost atat de ingrijorati de posibila legatura financiara dintre Berlusconi si Putin incat Departamentul de Stat a cerut la Roma sa se investigheze daca premierul italian are “investitii personale” care “pot conduce politica externa sau economica” a statului.

Berlusconi i-a iritat pe americani atat de mult incat parea ca a devenit “purtatorul de cuvant” al lui Putin. In plus, se oferise sa fie intermediarul discutiilor dintre Washington si Moscova. Ceea ce i-a iritat pe americani, pentru ca punea in pericol o serie mare de problematici, precum extinderea NATO, independenta Kosovo, scutul anti-racheta si razboiul din Georgia.
Avocatul lui Berlusconi, Niccolo Ghedini – parlamentar si el – a respins acuzatiile de afaceri din umbra cu Rusia. El spune ca telegramele au fost “fara nicio fundatie”.
Berlusconi a negat si el informatiile.

Sursa: The Telegraph
Sursa foto: Robert Amsterdam

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.