Sobolanii care salveaza vieti in Africa

Scris de

Au o reputatie proasta in randurile majoritatii oamenilor. Multora le provoaca frica. Sunt responsabili, fara vina lor, de cele mai mari epidemii de ciuma din istorie care au dus la moartea a milioane de oameni. Insa sobolanii se revanseaza acum si salveaza vieti. Multe vieti, in Africa (mai precis in Tanzania si Mozambic) si in viitorul apropiat in intreaga lume.

Organizatia non-guvernamentala APOPO din Olanda foloseste animalele, mai precis o specie de sobolan gigant (Cricetomys gambianus), pentru a demina zone din Africa si pentru a combate tuberculoza. Anual, mor din cauza minelor pana la 20.000 de oameni iar din cauza tuberculozei circa 1,6 milioane.

Antrenamentul celor mai simpatici detectori de bombe incepe cand acestia au o varsta de numai doua luni. Atunci, animalele sunt aduse in contact apropiat cu oamenii, pentru a le fi eliminata frica nativa fata de acestia. Ulterior, sobolanii sunt invatati treptat sa izoleze mirosul de explozibil (TNT) de altele. De fiecare data cand reusesc, sunt rasplatiti cu hrana. Antrenamentul dureaza noua luni, insa merita fiecare minut. Doi sobolani pot demina in numai doua ore o suprafata pentru care doi oameni au nevoie de o zi. Avantajul este ca animalele, fiind usoare, nu declanseaza minele. Daca s-ar folosi caini, ar exista acest pericol. Mai mult, cainii sunt mai greu (si mai costisitor) de dresat decat sobolanii.

Datorita sobolanilor detectori de mine, in Africa au fost repermis accesul pe suprafete uriase, considerate acum sigure.

In curand, olandezii vor sa dreseze sobolanii si pentru detectarea drogurilor sau a persoanelor prinse sub daramaturi in cazul unui cutremur.

APOPO foloseste simpaticii sai detectori si pentru o alta cauza, la fel de nobila. Acestia sunt folositi in spitale pentru a detecta tuberculoza. Animalele sunt antrenate pentru aceasta sarcina intr-un mod similar cu cel necesar detectarii TNT-ului. Testele disponibile in Africa au o rata de succes de numai 60% in detectarea tuberculozei. Sobolanii sunt mult mai eficienti. Si oricum, niciodata nu strica si o verificare suplimentara, folosind alte metode.

Adopta un sobolan!

Interesant este ca APOPO a gasit o modalitate eficienta pentru continuarea proiectului, campania Adopt-a-Rat. Oamenii care dispun de bani sau companiile, pot adopta un sobolan detector de mine sau de tuberculoza. Acestia suporta financiar antrenamentul de noua luni al animalului si primesc in schimb un certificat de adoptie. Mai mult, sunt informati constant despre evolutia in “cariera” a animalului.

Daca dispuneti de bani, puteti dona aici, pe pagina APOPO.

Sursa: Telegraph
Sursa foto: Telegraph

Etichete: , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.