Stuxnet a distrus centrifugile nucleare iraniene

Scris de

Enigmaticul virus Stuxnet a scos din functiune centrifugile iraniene de imbogatire a uraniului, scrie TG Daily, care citeaza Associated Press.

Potrivit sursei citate, diplomatii nu au detalii despre natura exacta a opririi “temporare” a instalatiilor. Totusi, suspiciunile au cazut pe Stuxnet – despre care expertii in domeniul antivirusilor spun ca a fost calibrat special pentru a distruge echipamentele nucleare.
“L-as compara cu sosirea unui avion F-35 pe campurile de lupta din al Doilea Razboi Mondial”, spune Ralph Langner, expert german in securitate, citat de Jerusalem Post.
Intre timp, David Albright, expert in problema nucleara Iraniana, spune ca desi e imposibil de stiut ce a cauzat exact oprirea, Stuxnet e in mod clar capabil de crearea unor asemenea distrugeri incat sa opreasca centrifugile.

Stuxnet este un vierme electronic care a fost creat sa distruga in special softuri de pe sisteme Siemens AG. Marea majoritate a acestora se afla in Iran. Symantec calcula in iulie ca 14.000 de calculatoare conectate la internet sunt infectate: 59% in Iran, 18% in Indonezia, 8% in India si sub 2% in SUA, potrivit Symantec.

Softul malitios infecteaza sistemele Windows folosind una din cele patru vulnerabilitati pe care numai creatorii sai le cunosc, conform companiei citate. Acesta se ascunde in Windows si incearca sa se raspandeasca asigurandu-se ca niciun alt program nu are de suferit.

Mai departe, el cauta conexiuni cu un dispozitiv de control, care ajuta calculatoarele cu Windows si sistemele computerizate industriale sa trimita comenzi intr-un format pe care masinile sa-l inteleaga. Cand ajunge acolo, iarasi sta degeaba pana ce se intalnesc anumite conditii. Cand isi atinge tinta, cum ar fi un sistem de racire sau de control al centrifugii, atunci incepe actiunea.

Sursa: TG Daily
Sursa foto: TG Daily

Etichete: , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.