Top 5 dezastre nucleare

Scris de

Energia nucleara are oarecum o istorie controversata. Desi ofera energie fara emisii de carbon la preturi rezonabile, si-a expus partea periculoasa cand vine vorba de emisii radioactive.

Reprezentantii de la International Atomic Energy Agency (IAEA), o agentie din interiorul Guvernului pentru cooperare stiintifica in domeniul nuclear, catalogheaza dezastrele nucleare, bazandu-se pe International Nuclear Event Scale (INES), ce masoara intensitatea acestora de la 1 la 7, 1 fiind considerat o anomalie, iar 7 accident major.

Acest sistem de masurare impreuna cu alte rapoarte si informatii au dus la crearea unei liste cu primele 5 cele mai periculoare accidente nucleare din lume.

Cernobil, Uniunea Sovietica, (astazi Ucraina)

Accidentul de la Cernobil din 26 Aprilie 1986 este considerat si acum cel mai grav, fiind notat cu 7 pe scara INES. In timpul unui test de rutina, sistemele de siguranta ale uzinei nucleare au fost dezactivate pentru a preveni caderi de putere ale reactorului, a carui capacitate ar fi trebuit redusa la 25%. In schimb a scazut la 1%, moment in care puterea a trebuit sa fie crescuta lent la 25%. Dar la cateva secunde dupa inceperea testului, puterea reactorului a crescut brusc, iar inchiderea de urgenta a esuat. Ceea ce a urmat a fost un colaps nuclear de proportii.

200.000 de persoane au fost evacuate si mutate definiv, iar in 2005 au fost raportate 56 de cazuri de deces datorate accidentului. 47 dintre acestia erau muncitori la uzina, iar ceilalti 9 au fost copii, a caror moarte a survenit in urma cancerului la tiroida.

Specialistii au estimat ca alti 4.000 de oameni ar putea muri din cauza bolilor pe termen lung cauzate de accident. Cifrele au fost susceptibile dezbaterilor, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat ca numarul deceselor legate de dezastrul de la Cernobil a ajuns la 9.000.

Kyshtym, Uniunea Sovietica, (astazi Rusia)

Tot in Uniunea Sovietica a avut loc si cel de-al doilea dezastru nuclear, pe 29 septembrie 1957, notat cu 6 pe scara INES, insemnand accident serios.

Oamenii de stiinta sovietici incercau cu disperare sa ii prinda din urma pe americani dupa Al Doilea Razboi Mondial, cand au inceput construirea uzinei Mayak. Cunostintele sovieticilor in domeniu aveau mari lacune, asa ca deciziile luate s-au dovedit a fi compromitatoare.

Initial lucratorii uzinei aruncau deseurile nucleare intr-un rau din apropiere, iar ulterior au construit un depozit in acest sens in 1953. Unitatea a inceput sa se supraincalzeasca si a fost echipata cu un racitor, care insa era prost construit.

In septembrie 1957 sistemul de racire din rezervorul ce continea 70 tone de deseuri radioactive nu a mai functionat, iar temperatura a inceput sa creasca. Acest lucru a cauzat o explozie non-nucleara de deseuri uscate. Nu s-au inregistrate victime imediate, insa cei de la IAEA au descoperit eliberari semnificative de materiale radioactive in mediul inconjurator, care s-au extins la sute de kilometrii nord-est.

Guvernul Sovietic a oferit prea putine informatii despre accident, dar a fost obligat sa evacueze 10.00 de persoane din zona, dupa ce rapoartele au scos la iveala cazuri in care pielea de pe corpul unor oameni cadea literalmente.

S-a estimat ca radiatiile au cauzat moartea a 200 de oameni, ca urmare a imbolnavirii de cancer.

Windscale Fire, Marea Britanie

Prima incursiune in domeniul nuclear a Marii Britanii fusese un succes timp de cativa ani, pana la accidentul de la Windscale din 10 octombrie 1957. Operatorii au observat ca temperatura reactorului crestea incet, cand de fapt trebuia sa scada. Initial au suspectat o defectiune a echipamentului, asa ca doi muncitori au mers sa inspecteze reactorul si au constatat ca acesta era cuprins de flacari.

La inceput nu au folosit apa pentru a stinge focul, temandu-se ca atomii se hidrogen din aceasta ar putea cauza o explozie. Dar cum celelalte metode folosite nu au dat rezultate, au pornit furtunurile. Focul a fost stins si nu a existat o explozie.

Se estimeaza ca 200 de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit de cancer in urma accidentului, dar un numar exact este dificil de stabilit, deoarece Guvernul a incercat sa musamalizeze evenimentul.

Accidentul nuclear de la Windscale este notat cu 5 pe scara INES.

Three Mile Island, Statele Unite

Pe 28 martie 1979 totul a inceput cu o simpla defectiune sanitara. O supapa s-a deschis pentru a elibera presiune din reactor, dar nu s-a mai putut inchide. Apa de racire s-a scurs, iar interiorul reactorului a inceput sa se incalzeasca. Sistemele de monitorizare au oferit informatii false, iar operatorii au inchis apa de racire de urgenta care ar fi putut rezolva situatia.

Dupa cateva ore problema a fost rezolvata si reactorul s-a stabilizat. Nu a avut loc niciun deces datorat accidentului, dar specialistii au estimat ca pe o perioada de 30 de ani ar putea fi multe cazuri de cancer, din cauza radiatiilor.

Evenimentul de la Three Mile Island a avut un impact profund asupra atitudinii publicului fata de energia nucleara. In cei 30 de ani de la accident, nici macar o singura instalatie de energie nucleara nu a fost aprobata pentru dezvolatare.

Tokaimura, Japonia

Accidentul de la Tokaimura din 30 septembrie 1999 este notat cu 4 pe scara INES. Un lot cu uraniu fusese pregatit pentru un reactor nefolosit de mai bine de 3 ani. Operatorii nu au fost instruiti cum sa foloseasca uraniul, iar rezervorul nu fusese proiectat in acest sens.

Numai prin golirea rezervorului s-ar fi putut opri reactia critica, dar era deja prea tarziu pentru doi din cei trei operatori care manevrau uraniul, acestia murind din cauza radiatiilor.

Mai putin de 100 de muncitori si locuitori din zona au fost spitalizati din cauza expunerii la radiatii, iar 161 au fost evacuati.

Sursa: Discovery News
Sursa foto: Tree Hugger

Etichete: , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.