Top cinci femei pionier

Scris de

Coco Chanel, Wangari Maathai ori Martha Gellhorn sunt doar cateva dintre femeile care si-au dedicat mare parte din viata pentru a deschide usi pentru generatiile urmatoare.  S-au luptat pentru drepturile femeilor, pentru pace si pentru schimbare.

 

1. Martha Gellhorn (1908-1998)

Martha GelhornMartha Gellhorn a fost printre primii jurnalisti care au mers in lagarul de concentrare din Dachau, iar impreuna cu sotul ei, Enest Hemingway, a  inregistrat unele din cele mai bune reportaje despre Razboiul Civil, desfasurat intre anii 1936-1939.

Gellhorn a ramas in istorie ca unul dintre cei mai buni corespondenti de razboi.  Dupa 1940 a fost corespondent pentru Collier’s Weekly, in Germania, Cehoslovacia, Finlanda, Hong Kong, Burma si Singapore. A acoperit razboaie precum cel din Vietnam, Razboiul de 6 zile, denumit si razboiul arabo-israelian, dar si razboaiele civile din America Centrala.

2. Wangari Maathai- Mama Copacilor (1940- 2011)Wangari Maathai

A fost prima din familia si din satul ei care a avut acces la educatie, a castigat o bursa in Statele Unite ale Americii. Denumita si Mama Copacilor, Wangari a fost prima femeie din Africa care a primit Premiul Nobel pentru Pace, ”pentru contributia sa la dezvoltarea democratiei”.

Maathai a fost prima care a sesizat degradarea mediului cauzata de agrobusiness si de coruptia politica. Ea a initiat Miscarea Centura Verde, cu scopul de a proteja padurile din Kenya, amenintate de taierile necontrolate, care duc la schimbarea climei si eroziunea solului. In cadrul acestei actiuni a mobilizat in special femei.

Wangari Maathai a indurat degradari absolute in urma hartuirilor sexiste, violenta politica si agresiune fizica, insa nimic nu a oprit-o din lupta ei.

3. Mary Wollstonecraft (1759-1797)

Mary ShelleyScriitoare, filozof si feminista, Wollstonecraft a fost prima femeie care a facut diferenta intre drepturile barbatilor si drepturile femeilor.

In ciuda convingerilor lui Thomas Paine si a altor persoane, ea a observat ca femeile erau abuzate si majoritatea nu apelau la serviciile justitiei. In 1792, a scris cartea A Vindication of the Rights of Woman.  Ideile cuprinse in carte pun accentul pe egalitatea in drepturi a femeilor cu barbatii in educație, in fata legii, in politica. Femeile trebuie tratate ca fiinte pe deplin umane si educate ca viitoare cetatene. Fiica sa, Mary Shelley este autoarea lui Frankenstein.

 

4. Marie Carmichael Stopes (1880-1958)Marie Carmichael Stopes

A fost pioner in domeniul de control al nasterilor. In prezent, exista clinici Marie Stopes in peste 40 de tari, ele continua munca lui Stopes in ceea ce priveste educatia sexuala si controlul nasterilor, indiferent de varsta femeilor, starea civila sau avere.

Manualul ei despre sex, Marries Love, scris cand ea era inca virgina a fost destul de controversat, deoarece continea desene anatomice explicite. Stopes a deschis primul centru de panificare familiala, Clinica Mamelor in Holloway, nordul Londrei, in martie 1921. In 1931, a ajutat la forma-rea Consiliului National de control al nasterii.

5. Coco Chanel (1883- 1971)

Coco ChanelChiar si cei care declara ca nu sunt interesati de moda, ii datoreaza respect lui Gabrielle Bonheur ”Coco” Chanel, singurul designer de haine care a fost inclusa de revista Times in tipul celor mai influente 100 de persoane ale secolului XIX.

Printre productiile sale din perioada pioneratului se numara obiecte pe care astazi le luam ca atare: rochia neagra, costume pentru femei, veste, pantaloni de casmir.  A avut un rol important in popularizarea parului scurt. Chanel le-a oferit femeilor alternativa de a fi la moda in timp ce purtau haine confortabile. Este considerata una dintre cele mai mari creatoare de moda ale secolului al XIX – lea, alaturi de nume precum Paul Poiret, Christian Dior, Christian Lacroix.

 

Sursa: Guardian
Sursa foto: Guardian

Etichete: , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.