Ucraina permite accesul in zona Cernobil
Scris de Andrada Radu
Ucraina va ridica restrictiile asupra turismului in zona centrului nuclear de la Cernobil in 2011, permitand astfel vizitatorilor accesul in zona unde s-a petrecut cel mai grav accident nuclear din istorie.
Un numar limitat de vizitatori are deja acces in jurul zonei unde s-a petrecut accidentul, in 1986, la o distanta de 30 de kilometri. Guvernul ucrainian va intocmi un plan detaliat pentru a ridica restrictiile actuale privind turismul in zona pe 21 decembrie.
Desi raditatiile in zona accidentului sunt inca mult peste normal, viata salbatica a inceput sa reapara in perimetrul respectiv. In prezent, ghizii turistici viziteaza alaturi de grupuri de aproximativ 20 – 30 de persoane zona de excludere pe perioada verii, un tur durand in mod obisnuit intre cinci si sase ore.
Avand in vedere ca oamenii de stiinta si cercetatorii au acces in zona exploziei, mai ramane ca acest lucru sa fie posibil si in cazul grupurilor organizate de turisti. Aparatele existente in prezent pot monitoriza nivelul radiatiilor si zonele unde pot avea acces oamenii. In plus, acestia ar purta costume speciale pentru a fi feriti de orice risc. Singura grija ce ramane este ca Cernobil sa nu se transforme intr-un Disneyland nuclear, in cazul in care prea multi oameni ar vizita centrala unde a avut loc accidentul. S-ar distruge astfel un sanctuar salbatic ce a luat nastere in absenta oamenilor.
In urma exploziei nucleare de la Cernobil din aprilie 1986 au decedat 32 de muncitori si pompieri, insa Agentia de Energie Atomica a estimat ca aproximativ 4.000 de persoane urmau sa moara de forme diferite de cancer cauzate de materialele radioactive eliberate in atmosfera in urma dezastrului.
Etichete: centru nuclear, Cernobal, extern, mediu, radiatii, stiri, Ucraina, vizitatori