/>Evident, nu din punct de vedere geografic. Dar in tot ceea ce priveste existenta Romaniei in topurile europene, unde ne situam in raport cu vecinii nostri de continent? Nu e greu de ghicit, noi ocupam locurile codase la tot ceea ce inseamna performanta, evolutie si modernitate. Suntem pe ultimele locuri in clasamentele europene in ceea ce inseamna sanatate, securitate, universitati, chiar si inteligenta, dar desigur excelam la somaj, coruptie si mai ales faliment.
In 2008, Forbes situa Sibiu pe locul 8 in topul celor mai idilice orase europene unde merita sa traiesti. Probabil ca daca s-ar relua ierarhia, situatia ar fi acum alta, pentru ca si contextul este diferit. Orasul era atunci proaspat iesit de sub titulatura de capitala a Uniunii si bineinteles reusise sa atraga cateva investitii din fonduri europene. Cu toate acestea, in 2010, Castelul Peles a reusit sa se inscrie pe lista celor mai frumoase castele de vizitat, pe locul 6.
Cine ar fi crezut ca in Romania se gasesc cele mai ieftine rechizite din Europa? La inceputul anului scolar, se pare ca englezii arunca o caruta de bani pe ghiozdan, caiete si creioane, in timp ce francezii se limiteaza la un buget de aproximativ 500 de lei. Ce sa vezi, la fel ca noi, diferenta este ca pentru romani, aceasta suma e aproape cat un salariu. Aparent, stam bine si la capitolul benzina. Ne aflam pe locul 5 la cei mai ieftini carburanti, dupa Rusia, Belarus, Cipru si Bosnia-Hertegovina.
Un loc fruntas il ocupam la numarul de pagini web accesate de un utilizator pe telefonul mobil, conform unor statistici din luna aprilie, insa in ceea ce priveste numarul de utilizatori de Facebook, suntem tocmai pe locul 50 din lume. Si mai suntem si pe pozitia a cincea in topul tarilor emitente de spam.
La cateva categorii de ordin socio-educativ, Romania se cam face de ras. In primul rand, ne inscriem abia pe locul 18 in topul tarilor “verzi” din UE. In plus, romancele stiu atat de putine lucruri despre metodele contraceptive si sunt si mai putine cele care le folosesc, incat au dus tara noastra pe locul al treilea din Europa in ceea ce priveste numarul de avorturi. Nu in ultimul rand, tot medalie de bronz primesc romanii si la capitolul concubinaj. Asta pentru ca 57% dintre femei si 42% dintre barbati prefera sa nu se impiedice de legile casatoriei.
Macar la sport si divertisment sa ne situam mai bine. Mirela Lavric, o sportiva de numai 19 ani, a ajuns recent pe locul 8 in topul “Revelatiilor europene ale anului”, clasament realizat de Asociatia Europeana de Atletism. Se pare ca tot noi avem si titlul onorific de prezentator meteo al anului in Europa, prin Florin Busuioc. Si, ca o scurta trecere in revista, anul acesta Paula Seling si Ovi au dus Romania pe podiumul Eurovisionului, obtinand medalia de bronz.
Romanii stiu insa cel mai bine sa consume si la asta cu greu ii intrece cineva. Poate doar cu exceptia consumului de droguri, la care nu prea ne pricepem. In schimb, se stie ca suntem gurmanzi si prin urmare, ne place sa intram in Cartea Recordurilor prin tot felul de idei culinare traznite. Stiati ca noi am facut cel mai lung carnat afumat din lume (392 de metri)? Ca sa nu mai intreb de cei mai multi pui prajiti intr-o tigaie, 210 la numar? Macar la asta nu ne lasam codasi. Nu as putea sa las deoparte nici consumul de alcool la nivel european, la care doar irlandezii au indraznit sa ne surclaseze. Si desi Romania se numara printre tarile cu cea mai mica putere de cumparare din Europa, se afla pe locul 10 la constructia de mall-uri (fruntasi sunt rusii) si bineinteles pe primul loc la achizitionarea celor mai scumpe produse alimentare. Romanii dau asadar 40% din venituri pe mancare, in principal oua, lapte, branza, dar asta si datorita raportului dintre salarii si preturi, in timp ce vest-europenii cheltuiesc doar 15% pentru mancare. Vorba aia, criza, criza, dar nu stam cu burta goala.
Etichete: atletism, avorturi, benzina, Castelul Peles, concubinaj, consum, coruptie, Europa, Eurovision, Facebook, inteligenta, intern, mall, meteo, opinii, rechizite, Romania, sanatate, Sibiu, somaj, spam, topuri
S-au uitat multe fapte, de mentionat in acest articol. Eu sunt sotia Prof.Univ.Sherban Lupu de la U of I at UC- Illinois SUA. Nu doresc decat sa “suplimentez” lista “binefacerilor” romanilor in lume si chiar, spre surprinderea persoanei care a scris articolul, EXISTA FOARTE MULTI OAMENI DE VALOARE ROMANI (CARE NU SI-AU SCHIMBAT NUMELE SAU CETATENIA) in lume. Sa ne fie foarte CLar- DACA ROMANIA NU AR FI EXISTAT CA STAT, in centrul Europei, Europa nu ar mai fi fost ceea ce este acum. Deci “marile Puteri” nu s-ar fi putut apara si dezvolta fara “scutul”ROMANIA. Eu nu stiu ce fel de educatie au actualii jurnalisti, insa, daca doresc sa spuna PE ROMANESTE, de ce stam atat de “prost” si nu ne “aliniem” la NORMELE EUROPEENE SAU MONDIALE, eu DANIELA LUPU le voi aduce o informatie la indemana oricui: DATORITA FAPTULUI CA ROMANIA A PLATIT (IN MOD ABUZIV-MULTUMITA MARILOR PUTERI) UNIUNII SOVIETICE SI ALTOR TARI EUROPEENE , DATORII DE RAZBOI, CONSTAND PRINTRE ALTELE IN CONDUCTE FARA ROBINET DE GAZ METAN SI PETROL CATRE RUSIA…..pana inainte de revolutie. ..va rog, daca doriti sa aveti valoare in articolele pe care le scrieti, INFORMATI-VA! este pacat sa ne jigniti, va veni si timpul Dvs.
Nu cred ca articolul aduce vreo jignire cuiva, e doar o reflectie a realitatii. In plus, am pus in balanta si lucrurile pozitive (desi putine) in ceea ce priveste Romania raportata la contextul european. E adevarat, nu am acoperit toate ariile tocmai pentru ca unele erau deja cunoscute in ceea ce ne priveste. Intr-adevar, sunt romani de valoare in lume, dar de ce in lume si nu in Romania? Pentru ca tara nu le ofera mediul propice in care sa se remarce. Si da, articolul se bazeaza pe informare, pe topurile mentionate, pe care le-au facut altii si mai informati.