Wikileaks face publice 90.000 de dosare secrete ale razboiului din Afganistan

Scris de

Peste 90.000 de documente secrete ale armatei americane au fost facute publice de organizatia Wikileaks, specializata pe dezvaluirea de informatii confidentiale. Dosarele inregistreaza numeroase atacuri neraportate ale fortelor NATO soldate cu morti si raniti in randul civililor din Afganistan.

Multi dintre acestia erau motociclisti sau soferi ucisi deoarece fusesera suspectati ca posibili sinucigasi cu bombe.  O serie de morti se presupun a fi cauzate de atacuri cu avioane fara pilot controlate de la o baza militara din Nevada.  In plus, se sugereaza existenta unei unitati cu misiunea de a captura sau elimina lideri talibani, fara proces.

Detalii si dovezi cu privire la sprijinul Iranului si al Pakistanului acordat insurgentilor reies de asemenea din documentele publicate pe site-ul Wikileaks. Pakistanul primeste 1 miliard de dolari anual din partea SUA pentru a ajuta in lupta cu insurgentii afgani, dar potrivit noilor informatii, membri ai serviciilor secrete pakistaneze se intalnesc cu liderii talibani pentru a organiza rezistenta impotriva fortelor americane si chiar asasinarea unor oficiali afgani.

Unul dintre rapoarte deconspira un complot pentru uciderea presedintelui Hamid Karzai in 2008, dar nu se precizeaza cum sau cand ar trebui ca aceasta sa aiba loc.

Documentele ar putea crea noi dubii cu privire la strategia adoptata in Afganistan, dupa ce peste 1000 de soldati americani au murit in lupta.

Casa Alba a condamnat publicarea acestor informatii, afirmand ca actiunea ar putea pune in pericol atat siguranta nationala cat si a coalitiilor.

Inainte de a fi facute publice, aceste materiale, care acopera perioada ianuarie 2004 – decembrie 2009, au fost primite de catre ziarele The Guardian, The New York Times si Der Spiegel.

Wikileaks a mai publicat in trecut secrete ale armatei americane, incluzand detalii legate de echipamente si tactici folosite in luptele din Irak si Afganistan.

Sursa: The Telegraph
Sursa foto: Sacbee

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.