Ce inseamna sa traiesti visul lui Icar
Scris de Simona Spiridon
Visul omului de a zbura liber precum pasarile cerului nu este departe de a fi implinit. Si asta datorita nevoii permanente de adrenalina, de a simti ca traiesti. Sporturile extreme rup treptat barierele imposibilului si nascocesc noi metode de sfidare a gravitatiei.
Icarus Cup este festivalul unde sunt prezentate ultimele noutati in materie de planorism, parapantism, deltaplanorism si bineinteles impresionantul wingsuit flying.
Este unul dintre cele mai spectaculoase sporturi extreme si desi anual face numeroase victime, beneficiaza de o popularitate in continua crestere. Corpului uman i se ataseaza un costum special care ii ofera o portanta, implicit posibilitatea de a avea control asupra propriului zbor, prin miscari ale bratelor si picioarelor. Acest costum este prevazut cu niste membrane care functioneaza ca flapsurile si eleroanele unui avion. Saritura se numeste basejump si se incheie cu deschiderea parasutei. Asadar, pentru a practica acest sport, trebuie mai intai sa depasiti nivelul sariturilor simple cu parasuta. Pentru un zbor reusit, sunt luate in calcul o serie de factori: viteza vantului, alegerea costumului potrivit ca forma si greutate si o buna tehnica de zbor, dezvoltata in urma unui antrenament riguros pentru obtinerea pozitiei si miscarii ideale a corpului in momentul sariturii si ulterior, in timpul zborului. Practicantul trebuie sa-si insuseasca cunostinte avansate de aerodinamica.
“E ca si cum ne-am fi transformat trupurile in avioane. Nu exista niciun motor, folosim doar gravitatia. Daca nu am avea un wingsuit, am cadea cu 200km/h, dar asa viteza scade la 80km/h, deci la jumatate”, explica Fred Fugen, triplu campion mondial la Free Flying.
O evolutie notabila in sporturile de acest gen o constituie folosirea unor materiale din ce in ce mai usoare, care ofera un plus de manevrabilitate, viteza si confort, unele dintre ele cantarind in jur de doua kilograme. Acest avantaj a sporit numarul zborurilor acrobatice si a permis practicantilor sa petreaca pana la 9 ore in aer.
Una dintre vedetele acestei editii Icarus Cup, ce are lor weekendul acesta la Saint Hilaire du Touvet, in Alpii francezi, este primul Archaeopteryx. Este cel mai usor planor din lume, avand doar 56 de kilograme.
Iata o mostra din visul lui Icar, devenit realitate
Etichete: Archaeopteryx, basejump, evenimente, extern, extreme, gravitatie, Icar, Icarus Cup, parapantism, parasutism, planor, stiri, wingsuit, zbor