Turneul Campionilor sau Turneul Umbrelor?

Scris de

turneul-campionilor-2009Roger Federer- 67 de meciuri, Rafael Nadal- 73 de meciuri, Novak Djokovic- 92(!!!), Andy Murray- 72, Juan-Martin Del Potro- 61, Nikolay Davydenko -69, Robin Soderling- 69 si Fernando Verdasco- 72. Nu, nu sunt meciurile jucate de cei opt in intreaga cariera. Sunt meciurile jucate de cei opt participanti la Turneul Campionilor in anul 2009, din ianuarie si pana inaintea acestui turneu, al celor mai buni dintre cei mai buni, adica pana la jumatatea lunii noiembrie. Si asta socotind doar partidele de simplu din cadrul circuitului ATP, nemaipunand la socoteala meciurile de Cupa Davis sau partidele de dublu disputate de o parte dintre cei opt la multe turnee de-a lungul anului.

Facand un calcul matematic simplu si luand ca durata medie a unui meci de tenis la masculin doua ore (sunt bland, in conditiile in care s-au vazut si meciuri de patru, cinci ore la turneele de Mare Slem), ajungem la 130, 140 sau chiar 180 de ore de joc la cel mai inalt nivel, de cel mai ridicat angajament fizic si de maxim consum psihic. Adaugand la aceste 180 de ore de joc, alte sute de ore de zboruri epuizante, alte sute de ore de antrenamente istovitoare si acele alte multe ore de meciuri la dublu sau in Cupa Davis, putem incepe sa intelegem cam in ce stare psihica si mai ales fizica se aflau cei opt tenismeni la inceputul Turneului Campionilor de la Londra.

In aceste conditii, mai poate surprinde pe cineva ca invingatorul acestui turneu a fost numarul 7 mondial inaintea turneului, un jucator altfel decent, dar aflat departe de varful de forma al carierei inregistrat undeva prin 2006 cand mai avea inca ceva par pe cap, si un jucator al carui nume a fost tarat prin scandaluri cu pariuri, mai mult sau mai putin reale? Sau ca Rafael Nadal, numarul 2 mondial si jucatorul care in primele 6 luni ale anului inregistrase numai 5 infrangeri, dintre care doar doua fara set castigat, a pierdut de trei ori fara drept de apel fara a castiga vreun set, in fata a trei adversari pe care, cu tot respectul cuvenit, i-a batut de-a lungul anului de i-a ascultat cu urechea? Sau ca ceasul elvetian Federer, lider mondial in continuare, s-a tarat din grupa pentru a fi invins destul de clar in semifinala de acelasi Davydenko? Sau ca zombie-ul Andy Murray, cel care se catarase in urma cu foarte putin timp pana pe pozitia a doua a topului mondial, s-a chinuit teribil cu un Fernando Verdasco venit din vacanta la acest turneu?

Mai important decat toate astea insa se ridica o intrebare… Ce isi propune ATP cu acest turneu hibernal, programat in prag de vacanta pentru orice jucator de tenis normal? Isi propune sa incoroneze un supercampion al circuitului, un lider de deasupra clasamentelor, un rege al regilor? Daca da, atunci se poate spune ca Nikolay Davydenko este regele tenisului in acest moment? Ar fi trist, zic eu. Iar daca nu, atunci de ce nu-i schimba titulatura, spunandu-i pur si simplu Masters-ul de la Londra? Sau Turneul Istovitilor. Sau Turneul Umbrelor. Sau de ce nu renunta pur si simplu la turneu, lasand anul de tenis sa se incheie mai devreme si lasand ultima amintire pretioasa a publicului iubitor de tenis din an sa fie US Openul? Despre asta este vorba pana la urma… Pentru ca dincolo de puncte, de clasamente, de premii, vorbim de o imagine asupra publicului care ramane impregnata pe durata acestei luni si ceva in care nu se mai disputa niciun turneu de tenis important. Nu-i asa ca nu va mai amintiti finala lui Nadal de la Melbourne in fata lui Federer? Sau cea de la Indian Wells, cand l-a spulberat pur si simplu pe Andy Murray? Nu-i asa ca o sa va ramana in memorie, cel putin pana in ianuarie imaginea unui Rafa istovit, Rafa stors, Rafa ingenuncheat in fata lui Soderling sau a lui Davydenko? Este drept? Bineinteles ca nu… Dar credeti ca baietilor din ATP le pasa de dreptate, de imaginea unui idol in fata publicului sau de onoarea unui mare campion in momentele in care munti de bani se castiga din televizari si din bilete? Nu mai e nimic altceva de spus decat “Traiasca regele umbrelor, Nikolay Davydenko! “

Sursa: Renne
Sursa foto: Tenis de camp

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.