Alchimia e aproape de realitate
Scris de Daniel Ionascu
Pazea! Doctorul Faust e pe cale sa transforme plumbul in aur. Si nici macar n-a fost nevoit sa-si vanda sufletul Diavolului…
Chimistii au reusit sa se joace cu fabrica Universului si, cu ajutorul unor particule numite muoni, au pacalit heliul sa creada ca este hidrogen. Nu a fost nevoie decat de un accelerator, o particula subatomica grea si ceva cunostinte de mecanica cuantica.
Donald Fleming si colegii sai de la University of British Columbia au luat muoni produsi in acceleratorul canadian de particule TRIUMF si i-au izbit intr-un nor de heliu, hidrogen si amoniac.
Muonii pozitivi au realizat muonium, o versiune usoara de hidrogen iar cei negativi au produs o versiune grea de hidrogen, care avea in fapt nucleul de heliu, dar se comporta chimic exact ca hidrogenul.
In versiunea grea, atomii de heliu au capturat muoni, care sunt mult mai grei decat electronii. Particulele incarcate negativ din punct de vedere electric au orbitat foarte aproape de nucleul atomilor de heliu, unde au reprimat unul dintre protoni. Ca atare, al doilea electron este pacalit sa vada un nucleu cu doar o particula incarcata pozitiv, exact ca un atom de hidrogen. Numai ca nucleul sau este de 4,1 ori mai greu decat unul normal de hidrogen.
Intre versiunea usoara si cea grea exista o diferenta de 36 de ori, potrivit sutdiului publicat de Fleming in Science.
Etichete: alchimie, chimie, extern, fizica cuantica, heliu, hidrogen, particule, stiri, studiu, univers
Comentarii (1)
Si nici macar n-ar fost nevoit sa-si vanda sufletul Diavoluluiā¦
N-ar FI fost cred ca vroiati sa scrieti.
Intre versiunea usoara si cea grea exista o diferenta de 36 de ori, potrivit sutdiului publicat de Fleming in Science.
Diferenta de masa ?
Alex the grammar nazi