Asteroidul de tip Baptisina nu este vinovat de extinctia dinozaurilor

Scris de

Scenariul conform caruia un asteroid a fost responsabil pentru extinctia dinozaurilor in urma cu 65 mil. ani in urma a fost literalmente demontat in lumina noilor informatii.

Aceste informatii provin de la satelitul WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) al NASA si arata ca asteroidul din familia Baptisina n-a fost de fapt responsabil – asa cum se credea pana acum – pentru extinctia in masa. Teoria Baptisina se refera la faptul ca un asteroid s-a ciocnit cu un altul in centura principala dintre Marte si Jupiter, in urma cu 160 mil. ani. Coliziunea ar fi imprastiat bucati de marimea muntilor. Una dintre acestea a atins Pamantul, provocand disparitia dinozaurilor.

Acum, cercetatorii NASA, folosindu-se de tehnologia infrarosu a telescopului de pe WISE, au putut analiza razele solare reflectate pe aprox. 1000 de asteroizi din familia Baptisina. Ce au aflat e ca acest asteroid s-a ”rupt” din familia lui cu 80 de mil. ani in urma, de fapt, iar nu cu 160, cum se credea pana acum. Acest lucru indica, dupa cum spune cercetatorul NASA din Pasadena, California, Amy Mainzer, ca ramasitele coliziunii n-au avut timpul necesar sa ajunga intr-un punct de rezonanta si sa aterizeze pe Pamant in urma cu 65 mil. ani in urma.

Oamenii de stiinta pot crede in continuare ca un asteroid care a lovit Pamantul in urma cu 65 mil. ani a cauzat extinctia dinozaurilor, insa acum vor trebui sa explice de unde a venit acesta.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: NASA
Sursa foto: Thunderbolts

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.