Ultimele ”aventuri” ale bosonului Higgs – ar putea explica marimea Universului

Scris de

Cursa pentru a identifica bosonul Higgs se desfasoara in continuare la CERN (European Organization for Nuclear Research), deoarece acest Graal al fizicii particulelor ajuta la a explica de ce majoritatea particulelor elementare au masa. Altfel spus, ar explica de ce exista ceva mai degraba decat nimic. Ar ajuta de asemenea si la intelegerea evolutiei Universului din momentul nasterii sale.

Un Univers in expansiune

Dupa cum stim, Universul nostru n-a avut dintotdeauna dimensiunile pe care le are acum – miliarde de ani-lumina; la inceput, era chiar minuscul. Pentru a explica in acelasi timp atat diferenta de marime, cat si faptul ca materia pare a fi distribuita in mod omogen prin Univers, fizicienii au recurs la un artificiu teoretic. Au adaugat o etapa inflationara Big Bang-ului, un fenomen de expansiune initiala in care Universul a crescut cu un factor de 10^26 intr-un timp foarte scurt. De asemenea, acestia au intampinat probleme in a explica ritmul accelerat al expansiunii.

In primele sale momente, Universul avea o densitate inimaginabila. De ce atunci, in aceste conditii, gravitatia nu i-a incetinit expansiunea initiala? Aici intra in joc bosonul Higgs – acesta poate explica viteza si magnitudinea expansiunii, dupa cum spune Mikhail Shaposhnikov de la Laboratorul EPFL (École Politechnique Fédérale de Lausanne) pentru Fizica Particulelor si Cosmologie.

In acest Univers timpuriu, Bosonul Higgs s-ar fi comportat intr-un fel foarte special. Facand asta, a schimbat legile fizicii si automat forta gravitationala s-ar fi redus. In aceste conditii, fizicienii pot explica cum Universul s-a extins cu o asemenea viteza.

Ce e de asteptat pentru Univers?

Aceasta teorie poate da seama de primele momente, insa cum e cu Universul in starea lui din prezent? ”Am stabilit ca atunci cand condensul Higgs a disparut facand loc particulelor care exista azi, ecuatiile au permis existenta unei noi particule, lipsita de masa – dilatarea”, explica fizicianul de la EPFL, Daniel Zenhausern.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie fizicienii au aplicat un principiu matematic – invarianta scalara (o caracteristica a obiectelor care nu se schimba daca marimile de lungime , energie etc. sunt multiplicate printr-un factor anume). Incepand cu bosonul Higgs, au putut determina existenta dilatatiei. S-a dovedit ca aceasta noua si pur teoretica particula are aceleasi caracteristici pentru a explica existenta energiei negre. Aceasta energie explica de ce expansiunea Universului actual creste din nou, insa originile ei raman necunoscute. Datorita acestui progres teoretic oamenii de stiinta se pot asigura ca se afla pe calea cea buna.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Physorg
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.