Gaurile negre primordiale – pot fi ele materia neagra?

Scris de

O gaura neagra primordiala este un tip ipotetic de gaura neagra care este formata nu prin colaps gravitational (lipsa echilibrului intre presiunea interna a unui corp si forta gravitationala) al unei stele mari, ci prin densitatea extrema a materiei in timpul expansiunii timpurii a Universului.

”Stim ca aproape 25% din materia prezenta in Univers este materie neagra, dar nu stim ce e aceasta”, spune fizicianul teoretician de la New York University, Michael Kesden. Printre diferitele teorii care incearca sa explice materia neagra, o alternativa ar fi cea a micilor gauri negre primordiale, adauga acesta. Posibilitatea acestor tipuri de gauri e data tocmai de teoria relativitatii a lui Einstein, insa nu presupune o marime anume, astfel ca e posibil ca universul timpuriu sa fi produs gauri negre foarte mici. Acestea ar putea gravita ca gaurile negre de mari dimensiuni, plutind prin univers si aglomerandu-se.

Kesden a lucrat impreuna cu Shravan Hanasoge de la Universitatea Princeton si Max Planck Institute for Solar System Research la o metoda de a folosi oscilatiile solare pentru a vedea daca o gaura primordiala a trecut printr-o stea. Daca informatiile vor arata ca aceste mici gauri negre formate la inceputul universului chiar exista, atunci ar fi plauzibile in explicarea materiei negre.

”Abordarea noastra consta in a considera ce se intampla daca ai materie neagra facuta din gauri negre primordiale ce trec prin soare”, spune Kesden. Noutatea o costituie si calculele pe care acestia le au, lucru foarte important in fizica teoretica.

Masurand oscilatia diferitelor stele, cei doi pot observa aceste mici gauri negre, de vreme ce se presupune ca acestea se misca prin univers. ”La LHC (Large Hadron Collider), oamenii de stiinta incearca sa arate ca supersimetria este materia neagra”. Dar daca raspunsul nu e gasit la LHC, cercetatorii vor incepe sa caute alternative, iar gaurile negre primordiale pot fi raspunsul la marea intrebare – ce e materia neagra-, mentioneaza Kesden.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Physorg
Sursa foto: Eaae-Astronomy

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.