Astronomii au descoperit o planeta de diamant

Scris de

Planeta si pulsarul

Astronomii au descoperit in apropierea galaxiei noastre, o planeta care pare sa fie facuta din diamant si care orbiteaza in jurul unei stele mici.

Noua planeta este mult mai densa decat oricare alta planeta cunoscuta pana in acest moment si consista in mare parte din carbon. Intrucat este atat de densa, oamenii de stiinta au calculat ca respectivul carbon trebuie sa fie cristalin si deci o mare parte din aceasta lume ciudata este facuta din diamant.

Istoria evolutiei si densitatea uimitoare a planetei sugereaza ca este alcatuita din carbon. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un diamant masiv care orbiteaza o stea neutronica la fiecare doua ore, intr-o orbita atat de stransa ca ar putea incapea in soarele nostru, a spus Matthew Bailes de la Universitatea de Tehnologie Swinburne din Melbourne.

Planeta se afla la 4000 de ani lumina de noi (cam la o optime din distanta de la Pamant pana in centrul Caii Lactee) si pare sa fie ramasita unei stele masive ce si-a pierdut straturile de la suprafata in favoarea asa-numitei stea pulsar pe care o orbiteaza.

Pulsarii sunt stele neutronice mici si stinse (stele moarte) ce au aproximativ 20 de kilometri in diametru si care se invart de sute de ori pe secunda, emitand raze de radiatii.

Razele pulsarului J1719-1438 lovesc pamantul in mod regulat si sunt monitorizate de telescoape in Australia, Marea Britanie si Hawaii. Acest fapt le permite astronomilor sa detecteze modulatii datorate atractiei gravitationale a planetei nevazute care insoteste pulsarul.

Masurarile sugereaza ca planeta orbiteaza steaua la fiecare doua ore si zece minute si are o masa putin mai mare decat Jupiter, dar este de 20 de ori mai densa decat aceasta, au spus Bailes si colegii acestuia marti pentru revista Science.

Pe langa carbon, este probabil ca noua planeta sa contina si oxigen, mai predominant la suprafata planetei si din ce in ce mai rar catre centrul bogat in carbon.

Densitatea mare a planetei sugereaza ca elementele usoare, cum ar fi hidrogenul si heliul (principalele componente ale gigantilor de gaz, cum ar fi Jupiter), nu sunt prezente.

Cu toate acestea, nu se stie cum arata aceasta lume de diamant de aproape. Imaginea planetei ramane un mister.

Sursa: Reuters
Sursa foto: National Geographic

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.