Au fost descoperite noi mijloace de a detecta cancerul

Scris de

Particulele ultra-senzitive pot constitui noile mijloace in detectarea a numeroase boli, printre care si cancerul.

In urma cu 10 ani, oamenii de stiinta au descoperit un nou tip de material genetic numit micro ARN (acid ribonucleic) ce poate activa sau dezactiva genele dintr-o celula.

Recent, s-a constatat ca aceste fragmente de gene se pot amesteca in celulele cancerigene, contribuind la cresterea tumorilor. Gratie unei echipe de cercetatori de la MIT(Massachusetts Institute of Technology) acum exista o tehnologie elaborata de a detecta nivelurile anormale de micro ARN din sangele pacientilor diagnosticati cu cancer, fiind posibila diagnosticarea si monitorizarea bolii doar prin simple probe de sange.

Tehnologia consta dintr-un grup de mici particule, fiecare fiind proiectata sa se asocieze unui anumit tip de micro ARN. Prin expunerea probelor de sange la aceste particule, cercetatorii pot genera un profil micro ARN care va arata daca exista cancer in acel organism.

Dupa cum declara cel care a condus acest studiu, profesor de inginerie chimica la MIT, Patrick Doyle, cu toate ca masurarea nivelului micro ARN are beneficii clare, inca exista provocari in detectarea micro ARN-ului.

Sensibilitatea particulelor in metoda folosita de catre Doyle si echipa sa este de 100 de ori mai mare decat orice alta tehnologie bazata pe particule in detectarea micro ARN-ului. Dupa cum spune profesorul de genetica de la Yale School of Medicine Jun Lu, nivelul crescut de sensibilitate face ca sistemul acesta bazat pe particule sa fie o tehnologie foarte promitatoare.

Folosind metoda micro ARN, Patrick Doyle va incepe sa lucreze cu cercetatori medicali pentru investigarea altor boli, precum cele cardiovasculare si HIV, planuind totodata sa dezvolte sistemul pentru uzul comercial.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: MIT
Sursa foto: MIT

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.