Bioreactoarele viitorului vor cultiva carne in vitro pentru consum
Scris de Daniel Ionascu
In curand ne vom creste propria friptura in laborator iar tehnologia va rezolva criza alimentara si problema emisiilor de gaze ce accelereaza incalzirea globala. Dr. Vladimir Mironov, biolog si medic la Universitatea South Carolina, studiaza cum sa fie produsa carnea prin bio-inginerie.
Cresterea “in vitro” a carnii este cercetata si in Olanda. Deocamdata mentalitatea umana respinge folosirea tehnolgiei in acest mod, spune si Nicholas Genovese un cercetator care a obtinut o bursa de trei ani pentru a conduce laboratorul lui Mironov.
Numai ca exista o gramada de produse pe care la mancam azi si pe care le consideram naturale si care sunt produse similar. El da exemplu iaurtul, care este drojdie crescuta in culturi. Sau vinul si berea.
Mironov isi imagineaza ca in viitor cladiri de marimea unor terenuri de fotbal vor gazdui mari bioreactoare care vor produce carne realizata prin bioinginerie. In functie de gusturi, se vor putea adauga aromele, se va putea adauga grasime, va fi de porc sau de miel dupa preferinte. Se poate realiza chiar si textura.
Mironov foloseste celule embrionice care se dezvolta in tesuturile muschilor de curcan si le pune intr-o baie de nutrienti formata din ser de vaca si un “schelet” de chitosan, un polimer comun gasit in natura. Acesta va creste scheletul. Dar cum sa ajungi la carnea de calitate? Se adauga grasimi, apoi un sistem vascular astfel incat celulele interne sa poata primi oxigen, ceea ce le va permite sa creasca.
Solutia e perfecta pentru explorarea interplanetara, cand oamenii vor avea nevoie sa produca mancare in spatiu dar nu pot cara vaca sau porcul in naveta.
Aceasta forma va deveni, eventual, mai ieftina decat productia subventionata din agricultura. Genovese spune ca 30% din suprafata Pamantului e asociata cu producerea de proteine animale in ferme. In plus, animalele necesita intre 1,5 si 4 kilograme de nutrienti pentru a creste 1 kg. Ceea ce este ineficient. Animalele consuma mancare si produc gunoi. Cele crescute direct nu au sistem digestiv…
Ceea ce inseamna ciorba de burta e o specie aflata in pericol de disparitie.
Mironov cauta atat finantare cat si cerere din partea publicului.
Etichete: agricultura, alimentatie, bioinginerie, carne, extern, incalzire globala, mancare, mediu, stiri
Comentarii (1)
Imagineaza-ti ca va disparea frumoasa traditie a taiatului procului de craciun. Ce catastrofa!!!
E clar ca Dr. Vladimir Mironov e mana diavolului.