Cainele tau e cu ochii pe tine
Scris de Autor invitat
Cainii invata trucuri fara sa fie dresati, arata un studiu realizat la Universitatea din Florida. Ei se inspira din comportamentul stapanilor lor si le pot anticipa actiunile.
“Cainii nu trebuie sa ne citeasca mintile. Ei citesc in actiunile noastre”, a declarat o profesoara de psihologie de la Flagler College din St. Augustine, Florida, Monique Udell.
Cercetatorii, care au scris despre rezultatele studiului in publicatia online “Learning and Behavior”, s-au axat pe influenta majora a contactului vizual asupra comportamentului canin. Alte cercetari mai vechi precizau ca un caine stie cand este privit si asteapta sa faca lucruri nepermise cand stapanul nu se mai uita la el. In studiul de fata, s-a testat modul caum reactioneaza la diferite semnale umane 35 de caini cu stapan, 18 de la un adapost si 8 lupi crescuti in captivitate.
Primul pas a fost ca animalele sa afle ca strainii care ajuta cu experimentul sunt mereu bune surse de delicii canine. Experimentul a avut trei etape. In prima faza, doi dintre laboranti s-au asezat langa un perete, la 6 metri distanta intre ei si la 6 metri fata de caini, unul cu fata, altul cu spatele la animale. In a doua faza, un laborant avea o carte aproape de fata, iar celalalt o tinea in dreptul fetei, ca si cand citea. In ultima etapa, unul dintre oameni isi tinea o galeata pe umar, iar celalalt in dreptul fetei, acoperindu-si ochii. Apoi, in fiecare situatie in parte, cainii au fost chemati de catre laboranti.
Toate animalele au ignorat persoana care statea cu spatele si s-au dus spre cea care avea privirea indreptata spre ei. In cazul cartilor, numai cainii cu stapan au stiut spre care dintre persoane sa se indrepte. “Intr-o casa unde sunt obisnuiti cu oameni care citesc, ei inteleg astfel de semnale. Un caine cu stapan nu se va ruga de persoana care citeste, se va duce la cea care se uita la el. Un lup sau un caine de la adapost va fi indiferent fata de acest tip de semnal”, a spus Dr. Udell. In privinta galetilor, majoritatea cainilor nu au mai facut nicio diferenta. Explicatia ar fi ca nu este o situatie des intalnita ca un om sa isi tina o galeata pe cap. Un singur caine, un labrador, a indeplinit corect si ultima sarcina, iar cercetatorii s-au gandit ca stapanul sau poarta de obicei palarii. Presupunerea a fost infirmata, asa ca raspunsul corect dat de labrador s-a datorat doar norocului.
Rezultatele experimentului arata ca un caine stie cand stapanul ii da atentie. “S-ar putea ca de asta sa aiba atat de mult succes in casele noastre. Ei ne urmaresc. Invata rapid, isi dau seama cand o sa le dam urmatoarea recompensa sau cand o sa ii spalam. Chiar daca o stim sau nu, noi ii dresam tot timpul”, a spus Dr. Udell.
Tocmai datorita inteligentei lor, cainii se pot comporta urat. Stapanii se supara daca animalul se urca pe canapea sau nu sta cuminte cand i se face baie. Oamenii nu isi dau insa seama ca ei i-au impus acest comportament, pentru ca l-au alintat. Cainele stie ce poate face fara sa fie pedepsit. Asta se intampla pentru ca stapanii nu sunt constanti in decizii. Cainii stiu foarte bine sa traiasca asa cum vor in casele noastre.
Autor: Andra Jipa
Etichete: animale, caini, dresaj, extern, Florida, stiri, studii, SUA, Universitatea din Florida