Captarea subterana a carbonului poate cauza cutremure

Scris de

Promovata drept o modalitate verde de folosire a carbunelui, captarea carbonului in zacaminte folosite ar putea in fapt sa declanseze cutremure, avertizeaza un cercetator de la Stanford.

Desi probabil nu vor fi destul de puternice pentru a rani oameni sau face pagube, cutremurele respective ar putea cauza probleme serioase rezervoarelor de gaz.
“Nu e nevoie de un cutremur foarte mare pentru a strica constructia rezervorului subteran unde se pompeaza dioxid de carbon”, spune Mark Zoback.
In America de Nord pericolul cutremurelor este si mai mare deoarece continentul este impanzit de zone unde se ciocnesc forte tectonice imense.

Multe din cele mai promitatoare locatii pentru potentiale zone de captare a carbonului se afla in foste saline aflate la 2-3 kilometri adancime. Cum apa din ele este prea sarata pentru consum sau irigare, ele sunt candidati buni. Dar aceste formatii tind sa fie dense, bine cimentate si cu permeabilitate mica, astfel ca nu ar putea accepta cantitati mari de dioxid de carbon inainte de a incepe sa se simta stresul pana la punctul critic. “Acestea sunt cele care pot induce cel mai probabil seismitate”, spune Zoback.
Dupa cutremurele micute s-ar putea crea noi cai prin care gazul ar putea ajunge din nou la suprafata, astfel ca ingroparea lui este degeaba.

Momentan doar doua proiecte de sechestrare a carbonului sunt in lucru, in Norvegia si Algeria, dar Zoback spune ca 3.400 de astfel de locatii sunt necesare pana la mijlocul secolului pentru a lupta cu volumul de dioxid de carbon pe care umanitatea il genereaza.

Luna trecuta, un studiu al Duke University a gasit ca stocarea carbonului poate contamina apa potabila.

Sursa: TG Daily
Sursa foto: Jet Propulsion Laboratory

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.