Cercetatorii au creat bacterii care produc electricitate
Scris de Daniel Ionascu
Adio gaze de sist, adio subventii care te indoaie la factura: cercetatorii au realizat bacterii care pot genera curent electric folosind hidrogen si dioxid de carbon.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Massachusetts din Amherst au studiat speciile de Geobacter din cauza unei proprietati deosebite a acestora: pot transfera electroni in afara celulei si ii pot transporta pe distante lungi cu ajutorul unor filamente cunoscute drept nanofire microbiale.
Specia analizata a fost Geobacter sulfurreducens, care poate produce energie in mini-pile de combustie care functioneaza cu hidrogen ca „donator” de electroni si fara surse organice de carbon.
In momentul in care sursa de hidrogen a fost redusa intermitent, „productia” de curent electric a scazut semnificativ iar celulele atasate de electrozi nu au mai generat curent electric in cantitati semnificative.
Studiul a fost publicat in editia 113 al General Meeting of the American Society for Microbiology.
Acuma, daca e sa ma intrebati pe mine, prin cultivarea acestor bacterii se impusca doi iepuri dintr-un foc: se poate recicla dioxidul de carbon din atmosfera si se poate rezolva problema epuizarii petrolului. Nu e greu de imaginat cum vor fi crescute aceste organisme fix in bateriile masinilor electrice. Din pacate, mai e mult pana sa fie practica aceasta solutie…
Etichete: bacterii, dioxid de carbon, electricitate, energie, extern, hidrogen, mediu, microbiologie, recomandari, stiri, studiu