Cercetatorii au facut primul pas in crearea “vietii anorganice”

Scris de

Oamenii de stiinta de la Universitatea Glasgow din Scotia au facut o prima incercare in crearea de “viata” pe baza chimicalelor anorganice.

Acest prim pas deschide drumul catre o noua arie de cercetare, cea a “biologiei anorganice”. Profesorul de chimie de la College of Science and Engineering, Lee Cronin, a demonstrat, impreuna cu echipa sa, un nou mod de a crea celule chimice anorganice (iCHELLS).

“Totalitatea vietii pe Pamant e bazata pe biologie organica, insa lumea anorganica e vazuta ca fiind lipsita de viata”, spune acesta. Ceea ce vrem sa facem, spune Cronin, este sa cream celule anorganice, cu mecanism de auto-replicare (un sistem cu capacitatea de a-si construi o copie identica) si evolutie. Acestea ar fi, in esenta, vii.

Celulele pot fi aranjate prin crearea de membrane interne care sa controleze trecerea de materiale si energie prin ele. Ce le aseamana pe acestea cu celulele biologice sunt procesele chimice care pot fi izolate in interiorul aceleiasi celule.

Cercetatorii spun ca celulele, care pot de asemenea stoca electricitate, ar putea avea diferite aplicatii in medicina, putand duce chiar la crearea de tehnologie anorganica vie.

Dupa cum declara prof. Cronin, daca proiectul va avea succes, ne poate oferi o intelegere incredibila asupra evolutiei, aratandu-ne ca aceasta nu e doar un proces biologic. De asemenea, poate sa insemne si ca am putea demonstra ca e posibil sa existe viata in absenta carbonului, redefinindu-ne radical conceptia despre creatie.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Physorg
Sursa foto: Turbosquid

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.