S-a implinit visul lui Einstein

Scris de

O echipa de cercetatori europeni a reusit cu succes sa produca un experiment de stabilizare constanta a unei stari cuantice – lucru la care candva a visat Albert Einstein.

Marele fizician a afirmat ca si-ar dori sa capteze un foton intr-o cutie pret de o secunda, lucru pe care o echipa de oameni de stiinta francezi au reusit de curand sa-l duca mai departe. Acestia au mentinut un numar constant de fotoni intr-o cavitate de micro-unde in mod continuu.

Experimentul efectuat de oamenii de stiinta de la Laboratorul Kastler Brossel din Paris este primul de acest fel. Acestia au stabilizat un numar precis de fotoni intr-o cutie fotonica, o cavitate formata din doua oglinzi super-conductoare.

In mod obisnuit, fotonul (de lumina) poate fi observat doar atunci cand dispare. Ochiul ii absoarbe, apoi ii distruge, dupa care traduce informatia pe care o aduc, asa cum a fost inregistrata.

Stabilizarea joaca un rol important in viata noastra cotidiana, asigurand functionarea multor sisteme din jurul nostru, cum ar fi un uscator a carui caldura e dependenta de o valoare stabila. Atata timp cat temperatura ideala n-a fost atinsa, uscatorul continua sa se incalzeasca, dupa care-si mentine starea, conform cu indicatiile termostatului.

Scopul principal al proiectului DECLIC (Decoherence of Light in Cavities) este sa inteleaga trecerea de la dispozitivele cuantice la cele clasice. Informatia Cuantica prospera in construirea de sisteme cuantice pentru sarcini in comunicare sau calcul dincolo de limita dispozitivelor clasice.

Proiectul DECLIC, ce se va desfasura pana in 2015, a fost demarat pentru a explora dinamica campurilor inchise in cavitati si a studia de-coerenta acestora din anumite perspective. Se vor implementa noi modalitati pentru generarea de stari non-clasice cu numar mare de fotoni inchisi intr-o cavitate sau divizarea non-spatiala intre doi fotoni.

Scopurile principale ale proiectului AQUTE (Atomic Quantum Technologies) sunt cele de a dezvolta tehnologii cuantice, bazate pe sisteme atomice, moleculare si optice (AMO) pentru calcule cuantice accesibile si tehnologii precum metrologia si senzitivitatea.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Physorg
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.