CH65 – anticorpul ce combate majoritatea tulpinilor de gripa

Scris de

Un anticorp capabil sa neutralizeze 30 din cele 36 de tulpini cunoscute ale virusului gripal, a fost descoperit curand de o echipa de cercetatori americani, realizare care deschide calea pentru dezvoltarea unui vaccin anti-gripal universal.

Noul anticorp, denumit CH65, actioneaza asupra hemaglutininei, o proteina de la suprafata virusului gripal care ii permite acestuia sa se fixeze in celulele pe care le infecteaza. Hemaglutinina sufera mutatii an de an, fortand astfel virusologii sa produca un nou vaccin anti-gripal in fiecare sezon.

CH65 are multe proprietati asemanatoare acidului sialic, receptorul natural de hemaglutinina. Noul anticorp se ataseaza particulelor de hemaglutinina ale virusului, ceea ce inseamna ca acesta din urma nu mai poate suferi mutatii fara sa-si diminueze capacitatea de a afecta celulele umane.

Aceasta cercetare “ne arata ca sistemul nostru imunitar este capabil sa se adapteze si sa produca anticorpii care pot neutraliza un set de tulpini virale”, spune principalul autor al studiului.

Descoperirea anticorpului CH65, care a fost prezentata in analele Academiei Nationale de Stiinte din SUA, nu este singura facuta recent in acest domeniu. De curand, o echipa de virusologi britanici si elvetieni a anuntat ca a descoperit un anticorp, denumit F16, capabil sa combata toate virusurile de tip A care cauzeaza gripa.

Autor: Madalina Stanciu

Sursa: DH.be
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.