Chinezii vor sa afle de ce e mai putina antimaterie in Univers
Scris de Daniel Ionascu
Doua noi detectoare de particule au inceput in China sa inregistreze interactiunea antineutrinilor, intr-un experiment care ar putea explica de ce materia predomina in Cosmos.
“Acum nu exista o buna intelegere asupra a ce cauzeaza dezechilibrul materie-antimaterie in Univers”, spune Karsten Heeger, profesor de fizica la Universitatea Wisconsin–Madison, si unul dintre cei implicati in experiment. “Traim intr-o lume de materie si nu stim unde s-a dus toata antimateria”, adauga el.
Folosind antineutrinii, experiementul Daya Bay tinteste sa explice misterul masurand un fenomen numit “amestecul neutrinilor”.
Neutrinii vin in trei “arome” – electron, muon si tau. Acestia se pot transforma si oscila de la unul la altul pe masura ce calatoresc in spatiu si materie. Doua oscilatii au fost studiate, dar alta, numita θ13 (theta unu-trei), nu a fost masurata.
Neutrinii si antineutrinii nu au sarcina si sunt atat de mici incat pot trece prin Pamant. Chiar acum, in fiecare secunda milioane de neutrino trec prin corpurile noastre in fiecare secunda dar ne afecteaza.
Detectoarele de antineutrino au 125 de tone si sunt pozitionate sub pamant si in piscine umplute cu apa ultra-pura, care sa o fereasca de raze cosmice, surse naturale de radiatii si alte semnale de fundal.
Etichete: antimaterie, antineutrino, China, experimente, extern, fizica cuantica, neutrino, particule, stiri, univers