Creatia ceva din nimic chiar este posibila

Scris de

In caz ca religia va spune altceva, oamenii de stiinta au aratat ca in anumite conditii poti sa creezi ceva din nimic.

Tot ce e nevoie este de un laser de inalta intensitate si de un accelerator de particule, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Michigan. Inginerii au scris noi ecuatii care arata ca un electron de energie inalta combinat cu un laser intens ar putea “rupe” vidul in componentele sale fundamentale de materie si anti-materie. Apoi se declanseaza o cascada de evenimente care genereaza perechi aditionale de particule si anti-particule.

“Acum putem calcula cum, dintr-un singur electron, cateva sute de particule pot fi produse. Credem ca asta se intampla in natura in jurul pulsarilor si stelelor neutronice”, a spus Igor Sokolov, inginer care a condus studiul impreuna cu cercetatorul John Nees, profesor emerit la Gerard Mourou in Franta.

In centrul cercetarii sta conceptul ca vidul nu este chiar un nimic, ci o combinatie de materie cu anti-materie. Sau, ca sa ma exprim cu o metafora din facultate ca un carton de oua in care materia este oul iar anti-materia este cofrajul care il tine. Conceptele au fost dezvoltate acum multe zeci de ani de celebrul fizician Paul Dirac.

Dar intr-un camp electromagnetic puternic, anihilarea perpetua dintre materie si anti-materie poate fi sursa de noi particule. “In cursul anihilarii, apar fotoni gamma, care produc electroni aditionali precum si pozitroni”, continua Sokolov. Un foton gamma reprezinta o particula de lumina cu energie foarte mare. Un pozitron este un anti-electron, o particula-oglinda cu acesta dar de sarcina electrica opusa, pozitiva.

Studiul a aparut in jurnalul Physical Review Letters.


Sursa: PhysOrg
Sursa foto: topnews.com.sg

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.