Cum arata Universul inainte de Big Bang

Scris de

Nu sunt multi care si-au pus aceasta intrebare. Cum sa arate Universul inainte de Big Bang, daca nici macar Timpul nu exista si nici materia?

Ei bine, sunt unii care isi bat capul cu astfel de enigme. Si nu oricine. Celebrul fizician Sir Roger Penrose, crede ca a gasit dovezi pentru ideea unui univers etern dar ciclic.
Modelul Big Bang-ului spune ca totul a inceput intr-o descarcare energetica imensa acum 13,7 miliarde de ani. Dar ce putea exista inainte de ca totul sa fie concentrat intr-un punct de densitate aproape infinita?
Deocamdata nu se stie daca putem folosi termenul de “inainte” de explozia acestei singularitati, care a dus la inflatia cosmica in fractiuni de secunda pentru a se linisti apoi intr-o expansiune graduala.

Numai ca Penrose, unul dintre cei mai renumiti fizicieni ai ultimei jumatati de secol abordeaza problema altfel. El indica faptul ca universul s-a nascut, pare-se, intr-o forma foarte joasa de entropie, ceea ce inseamna ca exista initial un inalt grad de ordine, ceea ce a facut posibila chiar existenta materiei complexe pe care din care suntem compusi ca si cea pe care n-o vedem. El spune ca teoriile clasice al Big Bangului nu pot explica aceasta stare de entropie joasa si are si solutia.

Reactie in lant

Nu, nu e vreun hocus-pocus pe care l-a facut vreun zeu: ci doar faptul ca universul este doar unul din multele dintr-un lant ciclic, fiecare Big Bang incepand in locul universului anterior.
El spune ca sfarsitul fiecarui univers va insemna intoarcerea la entropia slaba, deoarece gaurile negre masive absorb toata materia, energia si informatia peste care dau. Ceea ce inseamna ca lucreaza la eliminarea entropiei din universul nostru. Unde se duce toata aceasta entropie e o alta intrebare. Noi acum ne aflam in “era hidrogenului” dar peste muuulta vreme stelele nu se vor mai forma. Acestea se vor stinge, urmand sa intram in “era gaurilor negre”. Dupa aceasta urmeaza era intunecata, cand ultima gaura neagra se va opri. Expansiunea continua a Universului il va lasa, eventual, intr-o stare de nimic in care gaurile negre insele se vor evapora. Ceea ce va duce in final la o stare de ordine inalta din nou, gata de a se contracta intr-un Big Crunch, o singularitate gata sa dea drumul unui nou ciclu.

Gauri in radiatiile microundelor

Si cum oricarei ipoteze ii sta bine sa aiba si dovezi pentru a avea credibilitate, Penrose a produs si probele. El spune ca a gasit dovezi ale ideilor sale cosmice in radiatia reziduala a microundelor. Dupa Big Bang, Universul a creat nu numai materia ci si o radiatie electromagnetica puternica, zgomotul de fond al Universului, acel barait ce se aude la radio sau “puricii” de la televizor cand nu prinzi niciun post. Daca am avea niste ochelari speciali cu care sa le vedem, atunci Universul ar fi foarte stralucitor in toate directiile. O bucata din aceasta radiatie reziduala o reprezinta microundele cu lungime de unda foarte mare.
Despre aceasta se crede ca s-a format la 300.000 de ani imediat dupa Big Bang. Ceea ce inseamna ca aceasta ne poate da indicatii foarte departe in timp.

Penrose si colegul sau Vahe Gurzadyan au descoperit cercuri concentrice in date, ceea ce inseamna ca regiuni ale radiatiilor aveau temperaturi mult mai mici decat in alta parte.
Ce inseamna asta? Penrose spune ca aceste cercuri sunt “ferestre” catre universurile trecute, rupturi lasate in urma de efectele gravitationale imense ale super-gaurilor negre masive din universul precedent. Aceste cercuri nu se integreaza bine in actualul model inflationar.

Particulele isi vor pierde masa la finalul Timpului

Si acum incep lucrurile cu adevarat interesante. Pentru ca daca cercurile sunt acolo si fac ceea ce Penrose spune, atunci modelul inflationar standard al inceperii universului nu mai e bun. Numai ca mai e mult pana sa ajungem in acel punct. Oamenii de stiinta au ajuns la consensul ca modelul inflationar era cel mai potrivit deoarece explica cum am ajuns sa avem universul de acum. Teoria lui Penrose are cateva elemente-cheie, precum acela ca spre sfarsitul Universului particulele isi vor pierde masa. Pana acum nu exista nicio dovada pentru asta, si trebuie demonstrat ca si electronii isi vor pierde masa, nu numai nucleonii (protonii si neutronii).

Sursa: io9
Sursa foto: io9

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Universul nostru ar putea avea patru astfel de “vanatai” cauzate, probabil, de coliziuni. Daca am gasit urme are universurilor de dinainte de Big Bang in radiatia microundelor, asa ca de ce nu vom putea gasi despre alte […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.