Donatiile salveaza proiectul SETI

Scris de

Antenele SETI

Donatiile ce vor veni in sprijinul unui institut din California il vor ajuta sa se reintoarca la postul de ascultare pentru viata inteligenta din spatiu .

In luna aprilie a acestui an, proiectul pentru Cautarea de Inteligenta Extraterestra (SETI) a fost fortat sa se inchida din cauza lipsei de fonduri, oferite initial de guvern. Telescopul radio menit sa caute si sa gaseasca semne de la extraterestrii – in cazul in care acestia exista – are o valoare de 30 de milioane de dolari.

 

Din fericire pentru institutul nonprofit, cativa oficiali au decis sa apeleze la donatii si au reusit sa adune saptamana trecuta peste 200.000 de dolari.

Au existat peste 2.400 de donatori, printre care actrita Jodie Foster si astronautul Bill Anders, din cadrul misiunii Apollo 8, spun oficialii.

Ca rezultat al acestor donatii, institutul estimeaza ca telescopul va fi repornit in luna septembrie iar cautarile vor dura cel putin pana la finalul acestui an.

Planul este inca dependent de U.S. Air Force, intrucat institutul primeste o suma necunoscuta de la fortele aeriene pentru a detecta resturi spatiale ce ar putea afecta satelitii.

Donatiile si contractul cu Air Force vor permite grupului de cercetatori sa foloseasca Allen Telescope Array pentru a asculta din nou “discutiile intergalactice”, spune Thomas Pierson, director executiv al Institutului SETI.

Credeti sau nu, un numar mic de universitati din SUA si grupuri din Australia, Argentina si Italia considera cautarea de extraterestrii o disciplina a stiintei, pe care o si studiaza ca atare.

Allen Telescope Array este primul aranjament de acest gen construit de la bun inceput in scopul cautarii vietii inteligente in afara Terrei. Botezat dupa Paul Allen, co-fondator al Microsoft Corps si binefacator al proiectului, aranjamentul este compus din zeci de antene parabolice, operate ca un singur radiotelescop.

Allen Telescope Array, situat intr-o zona izolata, in umbra varfului Lassen, la est de Redding, California, face parte din Hat Creek Radio Observatory, o facilitate a Universitatii din California.

Proiectul SETI, inceput acum mai bine de 27 de ani, a fost afectat de reducerile de buget survenite din partea guvernului SUA. Initial, doua treimi din fonduri erau reprezentate de resurse guvernamentale.

Instititul se afla in acest moment intr-o perioada de tranzitie, intrucat inclina spre finantari private si spre metode de control al costurilor, astfel incat telescopul sa isi continue activitatea si anul viitor.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Zona.ro

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.