Existenta Zarminei, planeta “geamana” a Terrei, pusa la indoiala

Scris de

Saptamana trecuta, Zarmina, planeta de pe care s-ar fi transmis un semnal laser catre Pamant, a fost in atentia presei de specialitate. In acest weekend, planeta a intrat din nou sub lumina reflectoarelor. Unii cercetatori sustin ca, de fapt, Zarmina (care are numele oficial Gliese 581 g) nu exista. Mai precis, alte echipe de astronomi nu au reusit sa o detecteze.

Planeta Zarmina a fost descoperita in septembrie 2010 de catre Steven Vogt, membru al echipei de la Lick-Carnegie Exoplanet Survey si profesor la Univeristatea din California. Acesta sustine ca este foarte probabil ca aceasta sa suporte viata, deoarece are gravitatia ideala si temperatura potrivita. “Sunt destul de sigur ca exista viata acolo. Poate nu vei putea filma reclame la Corona pe plaja, dar sigur este viata acolo”, declara Vogt.

Principala voce care sustine ca Zarmina nu exista este Francesco Pepe, de la Observatorul din Geneva. Acesta a declarat ca celelalte planete descoperite in acelasi sistem, Gliese 581, respectiv  b,c,d si e sunt acolo dar ca g (Zarmina) este de negasit. Pepe merge si mai departe si spune ca ca semnalul gravitational transmis de Gliese 581 g catre radiotelescoape ar putea fi de fapt unul “fantoma”, cu care astronomii au mai avut de a face si in alte zone ale galaxiei. Alte voci sustin ca exista mai multe dovezi ca planeta exista, decat ca nu exista. Totusi, trebuie sa tinem cont si de faptul  ca insusi Voght, descoperitorul Zarminei (pe care a numit-o astfel dupa sotia sa) a declarat ca existenta planetei nu este 100% sigura. Tinand cont de faptul ca tehnologiile folosite de telescoape sunt diferite (oglinzi, lentile, unde radio), la fel si rezultatele obtinute de acestea, este normal sa existe pareri contradictorii in comunitatea astronomica.

Zarmina, daca chiar exista, se afla la o distanta de “numai” 20 de ani lumina de Terra. Astfel, nu vom astepta prea mult pana vom avea confirmarea daca planeta sora a Pamantului se afla acolo, pe cer, sau nu.

Sursa: io9
Sursa foto: IntefaceLIFT

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.