Extraordinar! NASA a descoperit viata pe Pamant!

Scris de

Nu, nu e o gluma. NASA chiar a descoperit viata pe planeta noastra. Dar nu e nici asa de haios pe cat ne imaginam: printre prioritatile institutiei americane se afla descoperirea vietii pe alte corpuri ceresti. Si pentru asta are nevoie de o serie de instrumente care sa faca totul mai usor.

Un satelit a localizat la sol viata microbiala pe Terra din spatiu pentru prima data in istorie. Si daca poate face asta aici, avem sanse bune sa faca la fel sI cu alte planete sau sateliti “suspecte” de asa ceva: Marte, Europa, Enceladus, Titan.
Dispozitivul NASA numit Advanced Land Imager (ALI), aflat pe satelitul EO-1 a descoperit o mica bucata de gheata galbena in Arctica din Canada. Acesta este singurul lor cunoscut de pe Pamant unde sulful este pompat la suprafata prin procese naturale, ca un izvor. Dintr-un elicopter pata este vizibila, insa din satelit este mai complicat. Dar asta nu are nimic de a face cu viata. Procesele de sub ea sunt cheia descoperirii. Sub gheata arctica, sulful porneste in alta stare. Numai dupa ce microbii din apa despart hidrogenul de sulf, acesta din urma ajunge la suprafata de unul singur.

Mediul in care a fost incercat aparatul (gheata, stanci) ne arata si care ar fi tinta viitoare: Europa, satelitul lui Jupiter. Aceasta este o bila imensa de gheata care adaposteste sub ea un vast ocean cu apa, care teoretic, ar putea adaposti viata. Desi e mai palpitant sa trimiti o sonda care sa sape prin gheata pana la apa, e mult mai usor sa trimiti pe orbita un satelit care sa faca harti precise ale suprafetei in cautare de viata.

Sursa: PopSci
Sursa foto: PopSci

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.