Fabricarea de obiecte 3D din ciocolata a devenit realitate

Scris de

Tehnologia permite acum ca oamenii sa proiecteze obiecte 3D ce pot fi apoi reproduse din ciocolata.

Oamenii de stiinta vor sa puna bazele unui site unde utilizatorii sa-si poata incarca schitele care apoi vor fi printate 3D, reproduse fizic din ciocolata si distribuite. “Inventia este speciala pentru ca permite userilor sa isi proiecteze si sa-si realizeze propriile produse. De la reproducerea infatisarii unui prieten, pana la jucaria preferata a unui copil, posibilitatile sunt nelimitate”, spune conducatorul studiului, dr Liang Hao.

Imprimarea 3D este o tehnologie prin care sunt create obiecte tridimensionale prin folosirea unor straturi succesive de material. Principiul este deja folosit in industrie pentru a produce obiecte din metal sau plastic. Insa este pentru prima data cand aceasta tehnologie digitala este utilizata pentru a fabrica obiecte din ciocolata.

Cercetarea facuta de specialisti de la universitatile din Exeter si Brunel a intampinat o serie de dificultati. Una dintre ele se refera la faptul ca ciocolata este un material cu care se lucreaza destul de greu si care necesita cicluri precise de incalzire si racire pentru a putea fi modelata. Totusi problemele au fost depasite prin dezvoltarea unui nou sistem de control al temperaturii si incalzirii.

Oamenii de stiinta au ales sa foloseasca pentru inceput ciocolata, dar spun ca nu exclud dezvoltarea tehnologiei prin folosirea altor tipuri de materiale. “Putem ajuta consumatorii sa proiecteze multe alte produse din material diferite, dar am inceput cu ciocolata pentru ca este usor accesibila, ieftina si nu este periculoasa. De asemenea, nu exista posibilitatea sa facem risipa deoarece orice ramasita poate fi mancata”, afirma dr Liang Hao.

Potrivit unui alt cercetator, noua tehnologie are inca un avantaj, pe langa faptul ca permite consumatorilor sa isi proiecteze propriile produse . “Combinand evolutiile din domeniul ingineriei cu potentialul comercial al economiei digitale putem intrezari in viitor numeroase oportunitati in industria dulciurilor si aparitia de noi locuri de munca”, crede profesorul Dave Delpy.

Autor: Madalina Stanciu

Sursa: Dailymail
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.