Hubble a fotografiat ambele aurore boreale de pe Saturn

Scris de

saturnGigantul gazos Saturn este unul dintre cele mai intrigante corpuri spatiale care orbiteaza Soarele. Telescopul Hubble a surprins noi imagini cu cele doua aurore sclipind la ambii poli ai lui Saturn.

Saturn face cam 30 de ani in jurul Soarelui iar ocaziile de a lua imagini cu ambii poli sunt numai oua in aceasta perioada. Hubble a luat imagini ale planetei de la diverse unghiuri de la inceputul misiunii din 1990, dar 2009 a adus o sansa unica pentru Hubble sa prinda Saturn in splendoarea sa. La acelasi moment, planeta se apropia de echinox, asa ca ambii poli erau luminati in mod egal de razele Soarelui.
In ciuda departarii sale, Soarele influenteaza Saturn emitand constant particule prin asa- numitul vant solar. Cand aceste particule incarcate electric se apropie de campul magnetic al unei planete, ca Saturn sau Terra, campul captureaza particulele, miscandu-le intre cei doi poi. Campul magnetic este mai puternic la poli asa ca particulele tind sa se concentreze aici.

Aurora de la polul nord a lui Saturn este mai mica si mai intensa decat cea din sud, ceea ce sugereaza ca, in acest caz, campul magnetic al planetei nu este distribuit in mod egal.

Sursa: Science Daily
Sursa foto: Science Daily

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.