Micsorarea creierului odata cu varsta este specific umana

Scris de

creierPe masura ce imbatranim, creierul nostru devine mai usor. Iar acest lucru este doar la oameni, potrivit unui experiment in care s-au comparat creiere umane cu cele de cimpanzei.

Creierul predecesorilor nostri, cimpanzeii, nu ne seamana deoarece nu se miscoreaza odata cu inaintarea in varsta. Cercetarile arata ca oamenii sunt mai vulnerabili decat cimpanzeii in fata bolilor asociate cu imbatranirea pentru ca traiesc mai mult.

Durata de viata mai mare este probabil o adaptare a unui creier mai mare, sugereaza cercetatorii. Cresterea in varsta ne ajuta sa avem progenituri mai destepte.

In jurul varstei de 80 de ani, creierul isi pierde cam 15% din greutatea sa initiala. In cazul celor care sufera de boli specifice batranetii, cum ar fi Alzheimer, pierderile sunt mult mai semificative. Odata cu diminuarea cantitatii de materie cenusie, slabeste si abilitatea de a procesa ganduri sau amintiri, ori de a transmite semnale intregului corp.

Comparand imaginile prin rezonanta magnetica a 80 de oameni sanatosi, cu varste intre 22 si 88 de ani, si pe cele ale unui numar similar de cimpanzei crescuti in captivitate, cercetatorii au concluzionat ca creierele cimpanzeilor nu se contracta odata cu imbatranirea. Rezultatele sugereaza ca cei aproximativ opt milioane de ani de evolutie care separa oamenii de cimpanzei au facut diferenta in felul cum imbatranesc speciile.

Creierul uman este de trei ori mai mare decat cel al unui cimpanzeu. Oamenii traiesc relativ mult comparativ cu maimutele, insa in vreme ce acestea se reproduc pana mor, oamenii isi petrec ultima parte a vietii infertili.

Un antropolog de la Universitatea George Washington, care a si condus studiul, spune ca oamenii traiesc mai mult pentru “a plati” creierele mari ale copiilor lor.

Autor: Adriana Serban

Sursa: BBC
Sursa foto: Immortal Humans

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.