Mutatiile genetice dau multi muschi

Scris de

muschi mariMutatiile genetice pot determina la oameni, animale si pesti cresterea intensa a masei musculare, precizeaza revista “Animal Genetics”. Mutatiile pot duce la dublarea sau chiar la triplarea acesteia la speciile afectate.

Pe langa oameni, au mai fost dotati cu “superputeri” cativa soareci, caini, dar si vite si oi. Pana acum, in ceea ce priveste specia umana, efectul a fost observat la doi copii, dintre care unul din Germania.

“La nastere, copilul parea sa fie foarte puternic, cu muschi proeminenti la coapse si in partea superioara a bratelor. Inainte sa implineasca cinci ani, putea sa ridice greutati de peste trei kilograme cu mainile intinse, lucru pe care nu il pot face toti adultii. Are muschii de doua ori mai mari decat copiii de varsta lui si jumatate din cantitatea lor de grasime”, a declarat autoarea studiului, Anneleen Stinckens, parafrazand un raport al pediatrului-neurolog Markus Schuelke.

Celalalt copil, Liam Hoekstra, poate face tot soiul de exercitii fizice complicate, unele chiar de nivel olimpic, ba chiar i-a invinetit din greseala ochiul mamei sale si a facut gauri in pereti cu niste simple lovituri.

Superputeri adevarate

Stinkens a explicat ca “afectiunea” este data de nivelul de miostatina din corp. Miostatina (MTSN) este o proteina care opreste cresterea musculara. Lipsa ei sau aparitia in cantitati foarte mici, datorita unor mutatii, duce la cresterea intensa a masei musculare.

In prezent, nu se stie daca lipsa miostatinei din corp are efecte negative. Autoarea studiului spune ca inimile baieteilor ar putea sa nu reziste cresterii lor si ca este posibil ca vitele sa aiba probleme cu nasterea si o limba prea mare.

In dorinta de a se folosi de aceste descoperiri, oamenii de stiinta cauta leacuri pentru bolile musculare, prin schimbarea nivelului de miostatina din corp. Pana acum, ei au facut experimente pe trei tipuri de pesti: pastravul-curcubeu, pestele de orez din Japonia si pestele-zebra. Testele au avut succes, pestii-zebra avand o greutate cu 45% mai mare decat a celor normali.

“Exista dovezi importante ca miostatina joaca un rol important in controlarea masei musculare la mamifere si, ca rezultat, se cauta un drum pentru folosirea acestor informatii”, a declarat un profesor al catedrei de genetica si biologie moleculara a Scolii de Medicina de la Universitatea Johns Hopkins, Se-Jin Lee.

In viitor, s-ar putea sa mancam pesti mai mari la cina.

Autor: Andra Jipa

Sursa: Discovery News
Sursa foto: Atlhetes Power

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.