NASA descopera lumi neexplorate pana acum

Scris de

Descoperirea se datoreaza navetei spatiale New Horizons, lansata de catre NASA in 2006, fiind cea mai rapida naveta lansata vreodata.

New Horizons s-a indreptat catre Pluto, la marginea sistemului solar. Desi Pluto e catalogata ca fiind o planeta pitica, de fapt este un spatiu imens, de aproape 8 milioane de km la ecuator, spune principalul cercetator al misiunii, Alan Stern.

Acest spatiu n-a fost explorat niciodata pana acum, declara acelasi. Este prima oara cand o naveta spatiala ajunge pe Pluto. “Acestea reprezinta un nou tip de lumi”, spune Stern. Ca sa intelegem sistemul solar, trebuie sa intelegem lumi ca Pluto.

In sine, Pluto e o lume a misterelor. De exemplu, se intreaba Stern, “ce sunt petele maronii pe suprafata planetei, vazute de Telescopul Hubble?” Unii oameni de stiinta cred ca ar putea fi sedimente de materie prima organica. Spectrometrele (instrument folosit pentru a masura proprietatile luminii) lui New Horizons ne vor ajuta sa identificam tipurile de molecule organice de pe Pluto. Ne asteptam sa gasim ceva chiar interesant, spune omul de stiinta.

Recent, a fost descoperita o a patra Luna a lui Pluto.  Este posibil sa fie descoperite si altele, odata ce New Horizons se va apropia de planeta, iar cercetatorii sunt de parere ca ar putea avea parte de multe surprize.

Numele ‘Pluto’ a fost propus in 1929 de catre o fetita de 11 ani din Oxford, Venetia Burney, care i l-a sugerat bunicului sau, fost bibliotecar la Universitea din Oxford. Acesta l-a transmis apoi profesorului Herbert Hall Turner si in cele din urma numele a fost votat de catre membrii observatorului Lowell. Fetita a fost recompensata de catre bunicul ei cu 5 lire.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Physorg
Sursa foto: NASA

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.