O singura gena a faurit cortexul uman

Scris de

Marimea si forma cortexului cerebral a fiecaruia – cel responsabil de toate gandurile constiente – sunt determinate in mare parte de mutatiile unei singure gene.

Descoperirile au fost facute de Yale School of Medicine si alte doua universitati si se bazeaza pe analiza genetica a unei familii de turci si a doua de pakistanezi, ai caror copii s-au nascut cu cea mai severa forma de microcefalie.

Creierul acestor copii este doar 10% din marimea normala si nu au nici arhitectura corticala umana. Cercetatorii au gasit ca diformitatea este cauzata de mutatiile unei gene, centrosomala NDE1, care e implicata si in diviziunea celulara.

Ei au observat ca aceasta combinatie dintre creierul mic si arhitectura simplificata nu a fost legata de vreo alta gena asociata cu dezvoltarea creierului. Ceea ce implica faptul ca mutatiile acestei gene au fost responsabile de dezvoltarea unui cortex cerebral complicat la oameni.

“Gradul de reducere a marimii in cortexul cerebral si efectele asupra morfologiei creirului sugereaza ca aceasta gena joaca un rol-cheie in evolutia creierului uman”, a spus profesorul Murat Gunel, co-autor al lucrarii.
“Aceste descoperiri demonstreaza cum o singura molecula a influentat expansiunea cortexului cerebral uman in ultimii 5 milioane de ani. Suntem acum putin mai aproape de a intelege cum se intampla acest miracol”, a continuat el.

Sursa: TG Daily
Sursa foto: faculty.ksu.edu.sa

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.