Oamenii au un al saselea simt: pot detecta campuri magnetice

Scris de

Oamenii au un al saselea simt de care nu sunt constienti dar care ii ajuta sa detecteze campurile magnetice, potrivit unor studii ale cercetatorilor americani.

Pentru mult timp, al saselea simt a fost cunoscut sub numele de ESP (Spider Sense – Simtul Paianjenului) sau abilitatea de a “vedea” lucrurile inainte ca acestea sa se intample.¬†Acum, cercetatorii au dovedit ca oamenii au intr-adevar un al saselea simt. Testele au aratat ca avem aceeasi abilitate innascuta de a simti campurile magnetice ale Terrei ca si animalele.

Cercetatorii au pus o proteina din retina unui om in “musculita beata” si au observat ca insecta isi schimba traiectoria de zbor ca si cum ochiul acesteia nu ar fi fost modificat. S-a demonstrat astfel ca oamenii au un al saselea simt de care nu se folosesc pentru ca nu il constientizeaza.

Animalele folosesc acelasi simt pentru a se deplasa pe distante foarte mari in timpul migratiilor sau, in cazul pasarilor, pentru a “vedea” unde se duc.

Testele complexe au implicat si analizarea procesului prin care lumina trece prin ochiul unei pasari, lucru care a intrigat comunitatea stiintifica de mai bine de 30 de ani.

La sfarsitul anilor ’70, fizicianul Klaus Sculten a ajuns la concluzia ca pasarile “navigheaza” bazandu-se pe reactiile biochimice din ochii lor. Aceste reactii sunt sensibile din punct de vedere geomagnetic; cu alte cuvinte, pasarile se folosesc de campurile magnetice pentru a se deplasa.

Mai mult decat atat, un studiu facut la Universitatea din Oxford a aratat ca pasarile ar putea chiar “vedea” campurile electromagnetice, in timp ce zboara. Testele au aratat ca in ochii tuturor pasarilor se produc diferite reactii, in functie de directia in care se invarte campul electromagnetic al Terrei.

Aceste reactii ar putea crea o imagine a campului, in diferite nuante de lumina si intuneric pe cuprinsul ochiului unei pasari. Alte teste au aratat ca celulele speciale din ochi indeplinesc acesta functie folosind proteina numita criptocrom.

Echipa de cercetatori a folosit musculitele Drosophila si a inlocuit versiunea lor de criptocrom cu echivalentul uman. Apoi, le-a dat drumul intr-un labirint si le-a infasurat fiecare aripa intr-o bobina de metal. Prin aceste bobine, au trimis curent electric, astfel incat fiecare bobina a fost magnetizata intr-un mod care imita campul electromagnetic al Terrei.

Insectele au raspuns in acelasi mod in care ar fi raspuns daca ar fi avut propriul criptocrom: fie evitau campurile, fie se indreptau catre ele, daca cercetatorii puneau zahar in apropierea lor.

“Acest lucru pune o intrebare: nu ar trebui sa regandim acest al saselea simt? Se crede ca este foarte important pentru modul in care animalele migreaza. Poate ca acesta proteina indeplineste si functia importanta de a simti campurile magnetice, in cazul oamenilor.” spune neurobiologul Steven Reppert de la Universitatea din Massachusetts, Scoala de Medicina.

Autor: Andrada Florea

Sursa: Dailymail
Sursa foto: Desktopedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.