Oceanele Pamantului sunt in pericol

Scris de

Poluarea, pescuitul excesiv si schimbarea climatica au efecte dezastroase asupra oceanelor planetare si speciilor care traiesc in acestea, potrivit unui raport realizat de catre Programul International asupra Starii Oceanului (IPSO).

Efectul? Suntem pe punctul de a pierde definitiv recifurile corale si toti pestii din jurul lor, precum si acei  pe care oamenii i-au inclus in alimentatia proprie. ”Putem vedea o combinatie de simptome care au fost asociate cu disparitii trecute pe scara larga”, declara presedintele IPSO, Alex Rogers.

Incalzirea climatica si emisiile de carbon se aseamana cu aceeasi epoca de acum 55 milioane de ani, moment in care erau emise aproximativ 2,2 gigatone de dioxid de carbon pe an, iar in prezent sunt emise 25 de gigatone in acelasi interval.

Multi alti factori contribuie la raul deja produs. Spre exemplu, apa oceanelor devine din ce in ce mai acida, fapt datorat de emisiile de dioxid de carbon. Acest lucru dauneaza si coralilor.

Specialistii recomanda stabilirea Zonelor Protejate Marine pe aproximativ o treime a oceanelor, precum si restabilirea ecosistemelor marine.

Autor: Irimia Oana

Sursa: New Scientist
Sursa foto: The English Blog

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.