“Pac-Man” planetar cu “Steaua Mortii”

Scris de

Sonda spatiala Cassini, aflata pe orbita in jurul planetei Saturn, a realizat o harta termica a satelitului Mimas care il prezinta ca pe o figurina din celebrul joc “Pac-Man” din anii ’80.

Cercetatorii nu sunt siguri ce a provocat asemenea variatii dar spun ca probabil totul este legat de diversitatea texturii din materialele de la suprafata. Unele retin mai bine caldura, altele nu.
Mimas are un diametru de 400 de kilometri. Are o “cicatrice” distinctiva, numita craterul Herschel, care a dus la multe comparatii cu “Steaua Mortii” din seria de filme Star Wars.

Echipa Cassini spune ca exact crearea acestui crater ar putea fi avut un rol-cheie in schimbarea conditiilor pe suprafete extinse de-a lungul satelitului.
Cassini este un joint venture intre agentiile spatiale americana (NASA), europeana (ESA) si italiana (ASI). Misiunea sa a fost extinsa recent pana in 2017.

Sursa: BBC News
Sursa foto: BBC News

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.