Pastile care sterg traumele din minte

Scris de

pastileCercetarea medicamentelor care altereaza memoria a progresat in ultimii ani, astfel ca descoperiri recente ne arata cum se pot schimba amintirile despre frica sau trauma. Un exemplu aminteste de un studiu pe soareci carora o injectie in creier le-a inlaturat frica, altul de o descoperire conform careia medicamentele care suprima hormonul stresului interfereaza cu formarea amintirilor neplacute.

Aceste tipuri de pastile ar avea unele intrebuintari, cum ar fi sa ajute personalul militar sa depaseasca anumite traume, sa trateze tulburari psihice care isi au originea in traume ale copilariei, sau sa ajute victimele infractiunilor si abuzurilor sa se reabiliteze.

Insa multi eticieni cred ca aceste medicamente n-ar trebui dezvoltate. Oamenii sunt inzestrati cu memorie dintr-un anume motiv, iar schimbarea sau stergerea acesteia deterioreaza ceva care ne face umani. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca un mijloc de stergere a memoriei poate fi folosit abuziv de oameni care au facut lucruri pe care vor sa le uite, sau vor sa-i faca pe altii sa uite.

Neuroeticianul Adam Kolber, profesor la scoala de drept din Brooklyn, sustine ca aceasta polemica ar trebui sa inceteze, iar pastilele ar trebui sa fie disponibile cat mai repede. El este constient ca schimbarea memoriei inseamna si schimbarea identitatii cuiva, iar a le da oamenilor prea multa putere sa-si schimbe mintea “le-ar face viata mai putin autentica”. Totusi, acesta considera ca tratamentele care implica modificarea sau stergerea memoriei ar face mai mult bine decat rau.

Sursa: POPSCI
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.