Substante toxice au fost gasite in produsele a 14 marci de imbracaminte

Scris de

Urme de substante chimice care ar putea afecta organele de reproducere ale fiintelor umane au fost detectate in produsele a 14 mari fabricanti de imbracaminte, a anuntat Greenpeace.

Printre marcile aratate cu degetul de catre ONG-ul care lupta pentru protejarea mediului se numara Adidas, Uniqlo, Calvin Klein, Li Ning, H&M, Abercrombie & Fitch, Lacoste, Converse si Ralph Lauren.

Reprezentantii Greenpeace au analizat mai multe piese vestimentare apartinand acestor marci si fabricate mai ales in China, Vietnam, Malaezia si Filipine. Rezultatul: „in doua treimi dintre esantioane au fost detectati etoxilati de nonifenol (NPE)”, conform raportului „Dirty Laundry 2”, prezentat la Beijing de Li Yifang.

Etoxilatii de nonifenol sunt produse chimice utilizate ca detergenti in numeroase procese industriale si in productia de textile naturale si sintetice. Deversate in apa, aceste substante se descompun in nonifenol (NP), un produs secundar extrem de toxic. „Nonifenolul este un element de perturbare hormonala”, a subliniat Li Yifang, adaugand ca acesta poate contamina lantul alimentar si ca se acumuleaza in organismele vii amenintandu-le fertilitatea, sistemul de reproducere si cresterea.

“Nu este vorba de o problema doar pentru tarile aflate in curs de dezvoltare unde sunt fabricate textilele. Cantitati reziduale de NPE sunt deversate la spalarea hainelor si ajung astfel in tari unde folosirea acestor substante este interzisa”, a mai spus Li Yifang.

In urma cu o luna, Greenpeace a facut public raportul “Dirty Laundry”, prin care se arata cum furnizorii marilor marci de imbracaminte otravesc apele unor fluvii din China cu reziduuri chimice. Ca urmare a publicarii raportului, reprezentantii Puma si Nike s-au angajat sa elimine din procesul de fabricatie orice substanta chimica, pana in 2020. Spre deosebire de acestia, Adidas s-a multumit sa difuzeze un “comunicat evaziv, fara sa-si ia niciun angajament”, a adaugat Li Yifang.

Autor: Madalina Stanciu

Sursa: DH.be
Sursa foto: Wikimedia

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.