Premiile Ig Nobel, intre parodie si avertisment
Scris de Autor invitat
Premiile Ig Nobel sunt o alternativa la cele mult mai serioase si mai sobre care vor fi acordate saptamana viitoare de Academia Suedeza de Stiinte. Ajunsa la cea de-a 21-a editie, ceremonia de acordare a premiilor care “rasplatesc” cele mai nastrusnice si mai ciudate descoperiri stiintifice a fost gazduita de Universitatea Harvard si sponsorizata de revista Improbable Research.
Parodie a premiilor Nobel, Ig Nobel nu are doar scopul de a ne descreti fruntile la vederea unor cercetari cel putin trasnite, ci si pe acela de a ne arata cum o parte din fondurile destinate cercetarii sunt risipite pe descoperiri care nu aduc nimic, sau aproape nimic nou in stiinta.
Premiul pentru fiziologie a fost inmanat echipei formate din Anna Wilkinson, Natalie Sebanz, Isabella Mandl şi Ludwig Huber pentru studiul intitulat „Nu exista dovezi asupra cascatului contagios la testoasele cu picioare rosii“.
Pentru psihologie, premiul Ig Nobel a fost acordat profesorului norvegian Karl Teigen Halvor , care a incercat sa explice oftatul oamenilor.”Oamenii cred ca oftatul celorlalti exprima cu precadere stari de tristete, insa propriile lor oftaturi sunt de cele mai multe ori semne ale resemnarii si renuntarii”, sustine profesorul Teigen. “Am studiat experimental acest aspect de renuntare oferind unor voluntari niste teste ce pareau simple, dar pe care nu au putut sa le rezolve. Iar voluntarii nostri au oftat! Noi credem ca au oftat pentru ca au fost nevoiti sa renunte la o idee, la o ipoteza, la speranta”, a concluzionat el.
O echipa de cercetatori niponi Universitatea de Stiinte Medicale Shiga a castigat premiul Ig Nobel pentru chimie. Vrand sa descopere ce miros ii poate trezi pe oameni din somn, japonezii au testat peste 100 de mirosuri puternice, printre care si cel de oua stricate si s-au oprit asupra celui de wasabi (hrean japonez). Au inventat astfel o alarma de incendiu care functioneaza pe baza izotiocianatului de etil, un compus chimic din hreanul picant japonez. “Mirosul de wasabi este folositor ca alarma de incendiu pentru persoanele cu deficiente de auz care nu pot sa fie trezite din somn de alarmele conventionale”, a explicat Makoto Imai, profesor de psihiatrie la Universitatea din Shiga.
Distinctia pentru matematica a fost castigata de toti prezicatorii sfarsitului lumii din toate epocile, pentru ca i-au invatat pe ceilalti sa fie foarte atenti atunci cand lucreaza cu probabilitati.
Premiul Ig Nobel pentru literatura a fost castigat de John Perry pentru teoria sa asupra amanarii. Concluzia lui este simpla: daca vrei sa fii o persoana de succes, cu multiple realizari, este bine sa lucrezi intotdeauna la ceva important si sa folosesti acest lucru drept scuza pentru a evita sa faci ceva ce este cu adevarat esential.
Un alt premiu important este cel pentru medicina, castigat de Matthew Lewis, Peter Snyder, Robert Feldman, Robert Pietrzak, David Darby, Paul Maruff, Mirjam Tuk, Debra Trampe si Luk Warlop pentru un studiu exhaustiv asupra efectelor pe care le are asupra organismului nevoia stringenta si nesatisfacuta de a urina, in urma caruia au ajuns la concluzia ca nevoia imperativa de a urina, in cazul soferilor, are aceleasi efecte ca o intoxicatie cu alcool sau 24 de ore fara somn, reducand atentia si abilitatea de a lua rapid decizii. “Atunci cand oamenii ating acel punct in care nevoia de a urina, imposibil de satisfacut, devine un chin de nesuportat, se comporta ca si cand ar fi sub influenta alcoolului”, explica Peter Snyder, profesor de neurologie la Brown University din Providence, Rhode Island.
La categoria fizica, premiul a ajuns la Philippe Perrin, Cyril Perrot, Dominique Deviterne, Bruno Ragaru si Herman Kingma, care au explicat stiintific de ce atletii care arunca discuri ametesc, spre deosebire de aruncatorii de ciocan care nu patesc acest lucru.
Ig Nobel-ul pentru biologie a fost castigat de australienii Daryll Gwynne si David Rentz care au descoperit ca anumite specii de insecte incearca sa copuleze cu anumite tipuri de sticle de bere australiana.
La categoria siguranta publica, distinctia a fost inmanata lui John Senders pentru un experiment in cadrul caruia un sofer conduce pe o autostrada aglomerata cu ochii acoperiti.
Cel mai spectaculos si mai meritoriu premiu a fost cel pentru pace, care a ajuns la primarul din Vilnius (Lituania), Arturas Zuokas, ca rasplata pentru modul in care a rezolvat problema parcarilor neregulamentare: a calcat cu tancul pe masinile parcate neregulamentar.
Fara a avea valoare materiala, premiile Ig Nobel sunt inmanate de laureati Nobel veritabili din anii precedenti si uneori, cei care primesc Ig-ul sunt innobilati si cu adevaratele premii ale Academiei Suedeze , cum este cazul Andre Geim de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie. El a primit in 2010 premiul-parodie pentru ca facuse o broasca sa leviteze intr-un solenoid diamagnetic, iar 10 ani mai tarziu i s-a inmanat adevaratul Nobel pentru fizica.
Autor: Daniel Popescu
Etichete: Academia Suedeza de Stiinte, extern, Ig Nobel, primar Vilnius, recomandari, recomandari Stiinta & Tehnica, stiri, studii, Universitatea Harvard, wasabi